Øystein Øysteinsson Møyla

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
(Omdirigert frå Øystein Møyla)
Øystein Øysteinsson Møyla
Verkeleg namn Eysteinn Meyla
Fødd 1157
Død

1177 (20 år)
Re kommune

Yrke anti-king
Far Øystein II av Noreg
Øystein Øysteinsson Møyla på Commons
Slaget på Re
Illustrasjon i Heimskringla, Erik Werenskiold, 1899

Øystein Øysteinsson Møyla (11571177) var den første leiaren av birkebeinarane. Han vart gjeven kongsnamn på Øyratinget i 1176.

Øystein Møyla var son av kong Øystein II Haraldsson. Tilnamnet «Møyla» tyder 'vesle møy' eller 'vesle kvinne', og tilnamnet fekk han på grunn av sin unge alder og barnslege utsjånad.[1]

Då Øystein Haraldsson blei drepen i den første fasen av borgarkrigstida i maktkampen mot broren Inge Krokrygg,[2] samla tilhengjarane hans seg først under sonen til Sigurd Munn, Håkon Herdebrei. Håkon blei nedkjempa av Erling Skakke under slaget ved Sekken, nær Veøya i Romsdalen i 1162.[3]

I 1174 danna motstandarane til Erling Skakke ein flokk som fekk tilnamnet birkebeinarar. Med Øystein Møyla som leiar inntok de Trondheim, og på Øyratinget i 1176 utropte dei han til konge. Øystein Møyla og birkebeinarane gjorde deretter opprør mot Erling Skakke og den unge sonen hans, kong Magnus V Erlingsson. I januar 1177 blei birkebeinerne grundig slått i slaget på Re. Øystein Møyla kom seg unna, men blei drepen av ein bonde då han ba om grid.[4] Dette slaget er det siste som er nemnt i Heimskringla.

Den neste leiaren av birkebeinarane var Sverre Sigurdsson, som regjerte som konge av Noreg frå 1184 til han døydde i 1202.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. Snorre, Magnus Erlingssons saga, kap. 36
  2. Snorre, Haraldssønnenes saga, kap. 32
  3. Snorre, Håkon Herdebreis saga, kap. 7
  4. Snorre, Magnus Erlingssons saga, kap. 42-43