Felipe av Spania

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk
Felipe av Spania
Felipe, Prince of Asturias.jpg
Kronprins av Spania
Fullt namn Felipe Juan Pablo Alfonso dei Todos lo sine Santos de Borbón y dei Grecia
Titlar Kronprins av Spania
Fyrste av Asturias
Fyrste av Gerona
Hertug av Montblanc
Greve av Cervera
Herre av Balaguer
Fyrste av Viana
Fødd 30. januar 1968, Madrid i Spania
Ektefelle Letizia Ortiz Rocasolano
Far Juan Carlos I av Spania
Mor Sofia av Spania
Born Leonor av Spania
Sofía av Spania

Kronprins Felipe av Spania (fødd 30. januar 1968) er tronfølgjar i Spania. Han er son av kong Juan Carlos av Spania og dronning Sofia.

Våpenskjoldet til fyrsten av Asturias.

Felipe vart fødd som ein ordinær spansk prins, men då faren vart utropt til konge etter at general Franco døydde i 1975, vart han som tronfølgjar gjeve tittelen fyrste av Asturias, som tilsvarar den britiske tittelen prinsen av Wales. Tittelen er knytt til krona av Castilla. Han har òg tittel av fyrste av Gerona, hertug av Montblanc, greve av Cervera og herre av Balaguer, alle titlar knytt til Aragons krone. Vidare har han tittel av Fyrste av Viana, knytt til Navarras krone. Felipe blir omtalt som Hans Kongelege Høyhet og blir tiltalt Deira Kongelege Høyhet.

Prinsen studerte jus og økonomi i Madrid frå 1987 til 1993, og tok seinare mastergrad i internasjonale relasjonar ved Georgetown University i Washington D.C. Han har i tillegg militær utdanning.

1. november 2003 vart forlovelsen mellom prinsen og TV-journalisten Letizia Ortiz Rocasolano annonsert. Dei gifta seg i Almudena-katedralen i Madrid den 22. mai 2004. Vigselen vart følgt av ei rekkje prominente kongelege og ikkje-kongelege gjester, omfram 25 millionar TV-sjåarar i Spania og resten av verda.

Den 8. mai 2005 vart det kunngjort at tronfølgerparet venta det første barnet sitt. Prinsesse Leonor vart fødd 31. oktober 2005, og vart nummer to i arverekkjefølgja etter far sin.

Prins Felipe vart i 1995 tildelt storkrossen av St. Olavs orden.

Titlar[endre | endre wikiteksten]

Hans Kongelege Høyhet Kronprins Felipe av Spania, fyrste av Asturias, fyrste av Gerona, hertug av Montblanc, greve av Cervera, herre av Balaguer og fyrste av Viana