Ivan Sjisjkin

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Ivan Sjisjkin

Verkeleg namn Russisk skrift Иван Иванович Шишкин
Statsborgarskap Det russiske imperiet
Fødd 13. januar 1831
Jelabuga
Død

8. mars 1898 (67 år)
St. Petersburg

Yrke kunstmålar, grafikar, biletkunstnar, grafikar
Språk russisk
Medlem av Peredvizjnikij
Ivan Sjisjkin på Commons

Ivan Ivanovitsj Sjisjkin (25. januar 183220. mars 1898) var ein russisk landskapsmålar med kontaktar til Peredvizjnikij-rørsla.

Liv og gjerning[endre | endre wikiteksten]

Bjørkeskog, 1871
Rug, 1878
Regn i eikeskog, 1891

Sjisjkin vart fødd i byen Jelabuga i Vjatka-guvernementet (dagens Tatarstan). Etter eksamen frå gymnasiet i Kazan, studerte han i fire år ved Høgskulen i teikning, måling og arkitektur i Moskva. Frå 1856 til –60 hadde Sjisjkin plass ved St. Petersburgs Keisarlege Kunstakademi, derifrå gjekk han ut med dei beste avgangspapir. Han mottok keisarleg stipend til å studere vidare i Europa.

Ei tid budde og arbeidde Sjisjkin i Sveits og Tyskland (Dresden og Düsseldorf). Han stilte ut både i München og Zürich. Etter han i 1865 kom tilbake til St. Petersburg vart han med i gruppa av (flest) kunstmålarar som arbeidde for ein meir realistisk målarkunst (Peredvizjnikij-rørsla) og i Det russiske selskap for akvarellmålarar.

Ved tilbakekomsten til Russland vart Sjisjkin medlem av Det keisarlege kunstakademiet i St. Petersburg og virka som professor i kunstmåling frå 1873 til 1898. Samstundes leidde han klassa som dreiv med landskapsmåling ved den høgare kunstskulen i St. Petersburg. Han deltok i fleire utstillingar ved Kunstakademiet i St. Peterburg og den Stor-Russiske utstillinga i Moskva i 1882, i Nizjnij Novgorod (1896), og på verdsutstillingane i Paris i 1867 og 1878, og Wien i 1873.

Han døydde i St. Petersburg medan han arbeidde på eit nytt måleri.

Det ville nord, 1891

Målestil[endre | endre wikiteksten]

Sjisjkins målemåte baserte seg på grundige studiar av naturen. Verka hans er prega av ei poetisk framvising av årstidene i skogane, dyra og fuglane, den urøyvde naturen. Impulsar frå den tyske romantiske målaren Caspar David Friedrich er tydeleg i mykje av kunsten hans. Sjisjkin eigde ein datsja i Vyra, sør for St. Petersburg. Der måla han nokre av sine finaste landskapsmåleri. Han vart berømt for sine skoglandskap, og var elles ein framifrå teiknar og litograf.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  • Denne artikkelen bygger på «Ivan Shishkin» frå engelsk wikipedia, den 27. februar 2009.

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Commons har multimedium som gjeld: Ivan Sjisjkin