Lapin Kulta

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk
Edit-find-replace.svg Ikkje omsett: Denne artikkelen er ikkje ferdig omsett frå engelsk enno. Hjelp oss gjerne med å gjera omsetjinga ferdig!
Broom icon.svg Denne artikkelen kan ha godt av ei opprydding for å nå ein høgare standard og/eller for å verta i tråd med standardoppsettet. Sjå korleis du redigerer ei side og stilmanualen for hjelp.
Edit-find-replace.svg Ikkje omsett: Denne artikkelen er ikkje ferdig omsett frå engelsk enno. Hjelp oss gjerne med å gjera omsetjinga ferdig!
Lapin Kulta
Lapinkulta3 pullo.png
Lapin Kulta III bottle
Produsent Hartwall
Introdusert 1963
Alkohol volum % 5,2% IVA
4,5% III
2.7% I
Stil Lager
IBU skala 21 (IVA)
18,5 (III)
14 (I)

Lapin Kulta (in English, Gold of Lapland, arguably Lapp Gold) var eit bryggeri i Tornio i Lapland, Finland. Ølet med merket Lapin Kulta er sidan august 2010 blitt brygga i Lahti i Sør -Finland. Det var grunnlagd i 1873 under namnet Torneå Bryggeri Aktiebolag. Det er no eigd av Hartwall som igjen tilhøyrer Heineken.

Merkenamnet Lapin Kulta er nytta på eit stort utval av lagerøl med varerande styrke.

Historie[endre | endre wikiteksten]

Bryggeriet vart grunnlagd i 1873, men namnet Lapin Kulta vart ikkje tatt i bruk før 1963. Bryggeriet måtte overta eit gullgruveselskap med same namnet for å få retten til namnet. Selskapet sin formålsparagraf seier framleis at foretningsomnrådet er "leiting etter gull og produkdjon og sal av øl".

Lapin Kulta sin fokus er på ingrediensar (byggmalt, reint, vatn og selskapets eiga gjærstamme). av høg kvailitet. Dette saman med vellykka marknadsføring har i lenge gjort det til det mest populære ølmerket i Finland. I dag har konkurrentane Karhu og Olvi gått forbi og i 2009 var Lapin Kulta på 4. plass.[1]

Etter samanslåinga med Hartwall i 1980, har merkenamnet komme på eksportmarknaden og er no tilgjengeleg i de fleste europeiske land.

I oktober 2009 opplyste Hartwall at dei kom til å stenge bryggeriet i Tornio i 2010, og Lapin Kulta blir ikkje lenger brygga i Lappland.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]