Malin Head

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Malin Head
nes
Land  Irland
Kart
Malin Head
55°22′51″ N 7°22′12″ W
Wikimedia Commons: Malin Head

Malin Head (irsk Cionn Mhálanna)[1] er eit nest som dannar det nordlegaste punktet på det irske fastlandet. Det ligg i Ardmalin townland[2] på halvøya Inishowen i County Donegal. Det nordlegaste punktet på neste heiter Dunalderagh, og ligg ved 55,38ºN.[3] Det ligg rundt 16 km (10 mi) nord for landsbyen Malin.

Øya Inishtrahull ligg lengre nord, rundt 10 km nordaust for neset. Vêrstasjonen på Malin Head (bygd i 1955) er ein viktig del av den irske meteorologitenesta Met Éireann, som lagar vêrmeldingar.

Malin Head er ein del av turistvegen Wild Atlantic Way.

Kjende stader[endre | endre wikiteksten]

Banba's Crown ('Banba si krone') er det høgaste punktet på på Malin Head.[4] Banba var ei av dei mytiske dronningane på Irland.

Wee House of Malin er ei grotte i åssida og skal ha vore heimstaden til St. Muirdealach. Segna seier at uansett kor mange folk som gjekk inn i grotta, var det alltid plass til fleire. Ved sida av grotta ligg ruinane av ei gamal kyrkje som i følgje segna var bygd av St. Muirdealach.

Hell’s Hole er ei kjent kløft og ei fjellhylle er kjend som Devils Bridge.[4]

The Tower[endre | endre wikiteksten]

Ein høg og forlaten bygning lokalt kalla The Tower vart bygd her i 1805 av Admiralitetet, og seinare nytta som ein signalstasjon. Under den andre verdskrigen vart det bygd små hytter som vart nytta av dei irske forsvarsstyrkane for å halde vakt og verne irsk nøytralitet. Marconi Wireless bygde ein radiostasjon ved sida av tårnet i 1910. Mange år seinare vart denne stasjonen flytta nokre kilometer bort og vert no kontrollert av den irske kystvakta. I nordaust kan ein sjå øya Inistrahull, der det har stått eit fyr sidan 1813.

Ornitologi[endre | endre wikiteksten]

Malin Head er ein av få stader i Europa der ein kan høyre åkerrikse. Her har ein òg god utkikk til trekkfuglar som havsule, gulnebblire, storjo, alke og mange andre.

Galleri[endre | endre wikiteksten]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Koordinatar: 55°23′N 7°22′W