Nordlyshallen

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk
Broom icon.png Denne artikkelen kan ha godt av ein språkvask, som reinskar opp målføringa og/eller innfører same språkstilen overalt.
Nordlyshallen
Hamar Olympic Amfi 2006.JPG
Kallenamn Hamar Olympiske Amfi
Hamar OL-Amfi
Adresse Kornsiloveien 54,
2316 Hamar
Eigar Hamar Olympiske Anlegg AS
Drift Hamar Olympiske Anlegg AS
Brukarar Storhamar Dragons
Underlag Is
Kapasitet 6091
Arkitekt Ola Mowé, HRTB AS
Pris 83 millionar NOK (1992)
Historiske årstal
Påbegynt
1991
Opna
1992
Stengt
Hendingar

Vinter-OL 1994
Idrettsgallaen 2002
Idrettsgallaen 2003
Idrettsgallaen 2004
Idrettsgallaen 2006
Idrettsgallaen 2007
Idrettsgallaen 2008
Idrettsgallaen 2009
Idrettsgallaen 2010
Idrettsgallaen 2011

Nordlyshallen eller Hamar Olympiske Amfi er ein ishall ved sida av Storhamar Ishall på Hamar. Hallen vart opna 6. desember 1992, som den 26. ishallen i Noreg. Han vart bygd for å huse kortbaneløp og kunstløp under OL på Lillehammer, og har etter det vore hjemmearena for ishockeyklubben Storhamar Dragon sin. Tilskuerrekorden vart sett i den avgjerande sluttspillfinalen mellom Storhamar og Vålerenga 28. mars 2004, med 7405 tilskodarar til stede. Storhamar vann forresten kampen 2–1 etter spilleforlenging, og vann kongepokalen.

Greiner under vinter-OL 1994[endre | endre wikiteksten]

To av i alt tolv greiner vart hust i Hamar ALTE-Amfi i 1994:

Internasjonalt var kunstløp den greina som var gjenstand for mest forhåndsomtale. Det skulda overfallet på den amerikanske favoritten Nancy Kerrigan i januar 1994, og det var hennar landskvinne og konkurrent Tonya Harding som vart drege inn blant dei mistenkte bak overfallet. Kerrigan fekk skadt kneet sitt under overfallet og deltakinga hennar i leikane stod lenge i fare. Ho hadde òg vunne prøve-ALTE Piruetten året før. Kerrigan vann til slutt sølvmedaljen bak den noko overraskande og unge vinnaren Oksana Bajul frå Ukraina.

Etter OL[endre | endre wikiteksten]

I dag er det Storhamar Dragon sin som er den daglege brukaren av ishallen og alle hjemmekampene til A-laget blir spelt der. I tillegg brukar òg Storhamars ungdomsavdeling hallen til kampar og treningar. Òg bedriftsidretten i Hamar nyttar hallen. Skøyta til byen- og bandyklubber nyttar òg hallen når det er mangel på is andre stader i distriktet.

I 1999 vart nokre av dei innleiande kampane i jentene sitt handball-VM spelte i hallen. Han er òg vorte brukt når Noreg har arrangert internasjonale ishockeyturneringar, blant anna ishockey-VM i 1999.

Utanomsportslege arrangement[endre | endre wikiteksten]

Den direktesendte Idrettsgallaen vert årleg skipa til i Nordlyshallen, i byrjinga av januar. Hallen blir òg brukt som konsertarena og har husa konsertar av blant anna Fats Domino, Little Richard, Willie Nelson og José Carreras.

Byggteknisk[endre | endre wikiteksten]

Nordlyshallen er Nord-Europas største trebygningen og den største bygningen i verda i brannsikkert tre. Entreprenør var Martin M. Bakken. Golvflaten er på 1800 km². Hallen har i dag VIP-fasilitetar til ca. 50 personar.

Byggeprosessen starta hausten 1991 då den gamle fotballbanen ved sida av Storhamar Ishall måtte gje tapt for utbygginga. Ei ny erstatning for fotballbanen vart anlagt på Prestrud like ved ishallene. I løpet av 14 månader stod hallen ferdig.