Vilhelm av Sabina

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
(Omdirigert frå Vilhjalm av Sabina)
Vilhelm av Sabina

Statsborgarskap Latvia
Fødd ca. 1184
Piemonte
Død

31. mars 1251 (66 år)
Lyon

Yrke diplomat, katolsk prest, katolsk biskop
Religion Den romersk-katolske kyrkja
Vilhelm av Sabina på Commons

Vilhelm av Sabina eller Vilhelm av Modena[1] (ca. 118431. mars 1251) var ein kardinalbiskop i den katolske kyrkja. Han heldt eit kyrkemøte i Bergen i samband med Håkon IV Håkonsson si kroning i 1247 og var med på Skänninge møte i Sverige året etterpå, men han hadde også tidlegare vore med i kristninga av det nordlege Europa.

Vilhelm var italienar, fødd rundt 1184 i Piemonte, og vart biskop i Modena i 1222. I 1224 vart han paveleg legat i Baltikum og det sørlege Austersjøområdet og bygde der opp den kyrkelege organisasjonen. Namnet hans førekjem i svenska journalar for første gongen i 1226, då i samband med stadfestinga av reglane for biskopsvisitasjonarGotland i Linköpings stift.

Han hadde tittel som kardinal, men blei i 1242 vald til kardinalbiskop av Sabina, etter ein region som ligg ca 50 kilometer nord for Roma i Italia. Kardinalembetet er etter paven den høgaste rangen innom den romersk-katolske kyrka. Kardinalkollegiet som under mellomalderen bestod av 10-15 personar vel frå og med 1000-talet paven, oftast nokon frå sin eigen krins. Det fomst tre gradar innan denne krinsen, det vil seie kardinalbiskopar, kardinalprestar og kardinaldiakonar.

Vilhelm av Sabina opptrer også i Jan Guillou si bok Arven etter Arn.

Fotnotar[endre | endre wikiteksten]

  1. Andre namn er Guglielmo de Savoy, Guglielmo de Chartreaux og Guillelmus