Wikipedia-diskusjon:Wikiprosjekt Norske politiske parti

Sideinnhaldet er ikkje støtta på andre språk.
Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

Det her må gjerast[endre wikiteksten]

Heilt nedst på sida er det ei provisorisk liste over parti. Partinamn i raudt har ikkje artikkel. Partinamn i blått har artikkel, men den kan vere kort eller ufullstendig.

Sjå på Mal:Politisk_parti for ein artikkelmal. Om du ikkje ynskjer å skrive ein heil artikkel etter malen slik den framstår i dag kan du komme med forslag til endring av malen her, eller berre skrive delar av artikkelen.

Tekst[endre wikiteksten]

Under følgjer eit Forslag til innhald i kvar artikkel. Kom gjerne med forslag til artikkelstruktur og kva anna informasjon som trengs om kvart parti.

Kort skildring[endre wikiteksten]
    • Døme: "Kapitalkommunistpartiet er eit kapitalkommunistisk parti som plasserar seg i sentrum av den tradisjonelle høgre/venstre-aksa i norsk politikk. Partiet..."
Struktur[endre wikiteksten]
    • Er partiorganisasjonen bygd opp av mindre celler, korleis ser maktpyramiden ut? Er Landsmøtet øvste utøvande makt?
Tilknytningar[endre wikiteksten]
    • Kva for interesseorganisasjonar vert rekna som sterkt knytt til partiet? Er dei offisielt tilknytte, eller har fleirtalet av medlemmene medlemskap i begge organisasjonane?
    • Kva for utanlandske parti kan reknast av utanforståande som systerparti. Kven reknar partiet sjølv som systerparti?
Historie[endre wikiteksten]
    • Kven oppretta partiet kor tid? Kvifor vart det oppretta? Skildring av dei store linene i historie til partiet. (Det her kan ikkje vere ei skildring av generell politisk historie)
Politikk[endre wikiteksten]
    • Kva står partiet for i dag? Korleis har politikken endra seg sidan det vart oppretta (kva for retning har partiet teke?) Definer ideologisk grunnlag. (Kanskje definere kva folkegruppe som er overrepresentert i partiet og korleis det viser seg i realpolitikk)
Statistikk[endre wikiteksten]
    • Leiarar i partiet frå tuftingsåret, parlamentariske leiarar frå første år på tinget, statsministrar frå partiet, regjeringar partiet har delteke i, valoppslutning ved kommune-, fylkes- og Stortingsval.

Det her er gjort[endre wikiteksten]

Eg sende ein straumpost til dei største politiske partia i Noreg om å få assistanse til prosjektet. Eposten kan de lese her --kurtber 9. mar 2005 kl. 1549 (UTC)

Lenkjer[endre wikiteksten]
    • Offisiell Nettstad.
    • Partiavisa
    • Ungdomspartiet

Bilete[endre wikiteksten]

Kvart parti bør representerast med ein eigen oppdatert logo. Vi bør skaffe oss presselogoar frå kvart parti (og ikkje nytte nettstad-logoen, slik eg gjorde på Senterpartiet. Akkurat det biletet fungerar, men det vil det truleg ikkje gjere i alle andre situasjonar. Eg går ut i frå at det ikkje er nokon opphavsrettslege problem knytt til partia sine logoar. Det er trass alt tale om promotering av partiet. Kurtber

Infoboksar[endre wikiteksten]

Eg ser for meg infoboksar liknande dei ein finn på Wikiprosjekt_Norske_fylke_og_kommunar, med partilogo og bilete av partileiaren. Eg har laga eit forslag til mal som de kan finne på mal:Infoboks parti. Kurtber

Eg har lite erfaring med bruk av Wikipedia, men eg prøvar å lage brukbare infoboksar. Ein lærer best gjennom bruk :) - Tek gjerne imot tips! Kurtber

Omdirigering[endre wikiteksten]

Alle partia vert lagt under partinamn. Under forkortinga må det stå ei kort skildring med lenkje til hovudartikkelen (ikkje vidareføring, då det kan vere forkortingar til andre organisasjonar e.l.)

Kategorisering[endre wikiteksten]

  • Kvart parti vert plasserte i kategorien kategori:Norske_politiske_parti.
  • Etter det vert dei plasserte under ideologi-kategoriar. T.d. kan Venstre plasserast i kategori:sosialliberalisme (Desse kategoriane burde kanskje samlast under kategorien kategori:ismar?)
  • Partia vert òg kategoriserte etter høgre/venstre-aksa med kategoriane kategori:høgresida, kategori:Venstresida og Kategori:Sentrumsparti.
Kategoriar som er i bruk[endre wikiteksten]

Dette er kategoriar som er i bruk no. Du må gjerne føre opp nye kategoriar.

  • Kategori:Borgarleg
  • Kategori:Høgresida
  • Kategori:Sentrum
  • Kategori:Venstresida
  • Kategori:Radikal
  • Kategori:Fascisme
  • Kategori:Borgarleg
  • Kategori:Nasjonalsosialisme
  • Kategori:Sosialisme
  • Kategori:Konservativisme
  • Kategori:Nazisme

Vi treng ein debatt angåande politiske kategoriar... kurtber

Kjelder[endre wikiteksten]

Liste over parti[endre wikiteksten]

Under følgjer ei liste over politiske parti i Noreg. Kjenner du til fleire må du gjerne legge til. Dei partia som står i raudt har vi ikkje nokon artiklar på endå - om de kjenner til desse partia må de gjerne skrive om partia. Sjå i Mal:politisk_parti for korleis du kan setje opp artikkelen. Har du ikkje lyst til å skrive heile går det fint å berre fylle ut nokre av punkta.

Diskusjon henta frå Samfunnshuset[endre wikiteksten]

Ang. Politiske parti Kan det vere ein idè å sende ein tipsmail til eit utval av politiske parti med informasjon om nn.wikipedia, partiprosjektet og ei oppfordring til å bidra med so nøytral informasjon som mogeleg, eller vil det vere å utsetje oss for unødig propaganda-verksemd? --kurtber 8. mar 2005 kl. 1744 (UTC)

Eg tykkjer dette er ein god idé, særleg dersom du gjer det. Eg trur me skal klara å luka ut att propaganda/POV/reklame i stor nok grad. Dersom du gjer dette tykkjer eg du bør oppfordra dei om å identifisera seg, dvs. registrera seg og leggja inn namn og politisk tilknyting. --Guttorm 8. mar 2005 kl. 2127 (UTC)
Eg har sendt ein straumpost til dei største partia no. Om de ynskjer å lese den har eg lagt den ut på Brukar:Kurtber/Brev_politisk

Nye infoboksar og diskusjon om partilogoar[endre wikiteksten]

Lignende prosjekt på bokmål-wikipedia[endre wikiteksten]

Hei! Vil bare tipse om at det er startet et lignende prosjekt på bokmål-wikipedia, men uten den geografiske avgrensingen: no:Wikipedia:Underprosjekter/Politiske partier. Det hadde vært fint med et lignende prosjekt på nynorsk, svensk og dansk wikipedia, så en kunne jobbe litt sammen om å utvide wikipedia på dette området (det går jo nokså kjapt å oversette mellom de ulike skandinaviske språk, som vel nærmest er ulike varianter av samme språk). --Oddeivind 21:07, 29 desember 2007 (CET)