Hovudside

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Versjonen frå 10. juli 2020 kl. 10:57 av Ranveig (diskusjon | bidrag) (fjerna Kategori:Hovudside; la til Kategori:Wikipedia/Hovudside med HotCat)
(skil) ← Eldre versjon | Siste versjonen (skil) | Nyare versjon → (skil)
Hopp til navigering Hopp til søk
Velkomen til Nynorsk Wikipedia
– eit fritt oppslagsverk som alle kan redigera.
I dag er det 13. juni 2021
Nynorsk Wikipedia har no 158 677 artiklar


HSutvald2.svg
Carsten Borchgrevink ca. 1900

Carsten Borchgrevink (1. desember 1864–21. april 1934) var ein norsk polarforskar og oppdagingsreisande. Han var ein pioner innan antarktisutforskning, og la mykje av grunnlaget for seinare ekspedisjonar leia av Robert F. Scott, Ernest Shackleton, Roald Amundsen og andre kjende polfararar som er knytte til den heroiske tidsalderen for antarktiskutforsking.

Borchgrevink byrja karrieren sin i Antarktis i 1894 som medlem av ein norsk kvalfangstekspedisjon, då han vart eit av dei første menneska som gjekk i land på det antarktiske kontinentet og samla inn dei første prøvane av levande, organisk material sør for den sørlege polarsirkelen. Han leia frå 1898 til 1900 den britiske Southern Cross-ekspedisjonen – den første ekspedisjonen som overvintra i Antarktis og som la grunnlaget for kappløpet om Sørpolen. Les meir …


HS Skand.svg
Dagens skandinaviske artikkel
Streatham-portrettet av lady Jane Grey, datert til 1590-tallet

Lady Jane Grey (1537–1554) kalles gjerne nidagersdronningen. Hun regnes ikke alltid med i den engelske tronfølgen, men hun var som femtenåring teknisk sett regent de ni dagene fra 10. til 19. juli 1553 – etter Edvard VI, og før «Bloody Mary». Hun var av huset Tudor. Hennes mormors far var Henrik VII av England. Les mer her.

Wikimedia-logo.svg
Systerprojekt
Commons-logo.svg
Commons
Felles medialager
Wikinews-logo.svg
Wikinytt
Frie nyhende
Wiktionary-logo-en.svg
Wiktionary
Ordbok og synonymordbok
Wikiquote-logo.svg
Wikifrasar
Frie sitat
Wikibooks-logo.svg
Wikibøker
Frie bøker
Wikisource-logo.svg
Wikikjelda
Frie kjeldetekstar
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Artskart
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity
Frie læremiddel
Meta-Wiki logo.svg
Meta-Wiki
Wikimedia
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage-logo.svg
Wikivoyage
Fri reisehandbok
Datum13.svg
Dagen i dag
PL Wiki CzyWiesz ikona.svg
Visste du at …
... Joseph Haydn sine symfoniar tel 108 som har overlevd fram til vår tid, og har gjeve han tilnamnet «symfonien sin far»?
... temperaturen i London midtvinters er om lag fem grader høgare enn i områda rundt, grunna all varmen storbyen genererer?
... historia har gjeve oss til saman 74 kjende norske regentar?
... øya Ada Kaleh i Donau var ein tyrkisk enklave i Romania fram til 1923 som i 1970 vart lagt under vatn då Jernporten vart bygd?
... Frida Kahlo byrja måla etter ei alvorleg trafikkulukke då ho var atten år?
Tilfeldige fakta frå nokre av artiklane våre
PL Wiki Aktualnosci ikona.svg
Temasider
Wikipedia-logo.svg
Om Wikipedia
Wikipedia er det største prosjektet til stiftinga Wikimedia. Oppslagsverket er fritt til å bruka her og elles. Det baserer seg i stor grad på dugnad, både når det gjeld skriving og retting, og du er velkommen til å delta. To av utgåvene er på norsk; denne nynorske wikipediaen og Wikipedia på bokmål og riksmål med meir enn 545 000 artiklar. Wikipedia finst også på nordsamisk. Wikipedia er støtta av gåver frå brukarane sine, og me tek gjerne imot bidrag.

Grunnprinsipp Bullet blue.png Spørsmål og svar Bullet blue.png Hjelp Bullet blue.png Skriva Bullet blue.png Endra Bullet blue.png Arbeidskontoret Bullet blue.png Samfunnshuset Bullet blue.png Kontakt