Abernethy

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

Abernethy

skotsk-gælisk Obar Neithich
Landsbyen Abernethy
Landsbyen Abernethy
Plassering
Abernethy is located in
Styresmakter
Land Flag of the United Kingdom.svg Storbritannia
Konstituerande land Flag of Scotland.svg Skottland
Region Perth and Kinross
Tradisjonelt grevskap Perth and Kinross
Geografi
Innbyggjarar
 - By (2001)

945
Koordinatar 56°20′″N 3°19′″WKoordinatar: 56°20′″N 3°19′″W
Diverse annan informasjon
Postnummer PH2 9xx
Telefon-retningsnummer 0 01738 85
Commons-logo.svg Commons har multimedium som gjeld: Abernethy

Abernethy er ein landsby som ligg ved elva Tay i Perth and Kinross i Skottland omtrent ca 30 km søraust for Perth. Han har kring 1000 innbyggjarar. Abernethy var ein gong «hovudstaden» (eller iallfall eit religiøst og politisk senter) for det piktiske kongeriket.

Abernethy Tower

Staden har eit av to overlevande rundtårn i Skottland av irsk type (det andre er i Brechin i Angus, begge blir teke hand om og blir administrert av samskipnaden Historic Scotland). Det tjue meter høge rundtårnet vart tilsynelatande bygd i to etappar, noko som kan sjåast i endringar i steinverket, og kan daterast til mellom 1000- og 1100-talet.

Namnet til landsbyen er piktisk, det eldste kjende nedskrivinga var «Apurnethige». Fleire utgåver av piktisk eller tidleg mellomaldersk skulptur har vorte funne i Abernethy, inkludert ein ufullstendig piktisk symbolstein som er mura inn i fundamentet til rundtårnet. Tårnet har etter sigande fått namnet sitt frå det skotske-gæliske ordet ‘Aber’ som tyder «munn av» og ‘Nethy’ som er namnet på elva.

Til vest for Abernethy, i byen Forteviot, sigra kong Cináed mac Ailpín eller Kenneth I av Skottland i samsvar med myta over piktarane og kongen deira og vart med det grunnlaget for kongeriket Skottland. Dei fleste historikarane meiner likevel i dag at dette slaget aldri fann stad, sjå MacAlpins forræderi.

Eit lite museum vart opna ganske nyleg og held ope for publikum om sommaren og har ei utstilling om landsbyen.

Anna[endre | endre wikiteksten]

Abernethy er òg namnet på ein kjeks som blir utvikla av skotten dr. John Abernethy ved at han foreslo å leggje til karvefrø og sukker.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]