Akers mekaniske Verksted

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
(Omdirigert frå Akers Mekaniske Verksted)
Akers mekaniske Verksted i framgrunnen, der det no er Aker Brygge.

Akers mekaniske Verksted, ofte forkorta Akers mek. Verksted eller berre Akers Mek., Akers-mek. og AmV, var ein mekanisk verkstad, seinare verft, oppretta ved Akerselva i Oslo i 1841.[1] Ein av grunnleggjarane var orlogskaptein Peter Severin Steenstrup, son til Poul Steenstrup.

Tørrdokken på Akers mekaniske Versted i 1929
Foto: Anders Beer Wilse/Oslo Museum
Den vesle bygningen attmed Akerselva på Grünerløkka i Oslo som er i synt framgrunnen på dette notidsfotografiet, er staden for det opphavlege Akers mek. Verksted.

I 1854 flytta Akers mek. Verksted til Holmen på vestsida av Pipervika, til det området som no er komplekset Aker Brygge. Verksemda heldt fram med å bygga og vølte skip og utstyr fram til 1982 da det blei nedlagd, og bygde i den seinare tida dessutan oljeboringsplattformer i stål. Den store verkstadbygningen og nokre andre bygningar står der framleis i ombygd skapnad, elles er alt rive og erstatta med nye bygningar, plassar, kaier og staffasje som ikkje har noko med det gamle å gjere. Tørrdokken ligg òg der framleis, med innseglingsporten fjerna og permanent fylt med vatn som ein liten fjord eller kil.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. Knut Are Tvedt side 46

Litteratur[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Commons har multimedium som gjeld: Akers mekaniske Verksted
Spire Denne Osloartikkelen er ei spire. Du kan hjelpe Nynorsk Wikipedia gjennom å utvide han.