Ale Möller

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Ale Möller
Musician Ale Möller receives Teskedsstipendiet, 2009.jpg
Fødd 26. mars 1955 (66 år)
Skåne
Yrke musikar, komponist
Ale Möller på Commons

Ale Möller (fødd Arild Staffan Möller26. mars 1955 i Stävie Skåne) er ein svensk musikar, komponist og multiinstrumentalist.

Ale Möller spelar mellom anna fløyte, sekkepipe, trekkspel samt fleire ulike strengeinstrument først og fremst mandola, og bouzouki. Han byrja som jazztrompetist, men har seinare fokusert utelukkande på folkemusikk, og er i dag ein av Sverige og Norden sine mest kjente og allsidige folkemusikarar.

Möller lærte å spele bouzouki i Hellas, der han i spelte i Neo Minore sitt orkester i tre år, som ofte vart dirigert av den kjende komponisten Mikis Theodorakis. Etter at han drog heim til Sverige for å konsentrere seg fullt og heilt om svensk folkemusikk heldt han fram med å bruke bouzoukien, og utvikla ein eigen spelestil og ein tilnærmingsmåte for å akkompagnere den tradisjonelt feledominerte spelemannsmusikken. Han har i dei seinaste åra gått over til å bruke ein spesialtilpassa variant av strengeinstrumentet mandola, utvikla i samarbeid med instrumentmakaren Christer Ådin.

Möller har mange musikalske prosjekt, blant anna trioen Frifot, der han samarbeider med songaren Lena Willemark og felespelaren Per Gudmundson. Han har gitt ut fleire plater på plateselskapet ECM, med prosjektet Nordan. Det nyaste prosjektet hans, Ale Möller Band gav ut plata Bodjal i 2004. Möller har òg jobba mykje med norsk folkemusikk, og samarbeider med hardingfelespelaren Gunnar Stubseid frå Setesdal. Saman gav dei ut plata Reisaren i 1997.