Audhild Viken

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Audhild Viken
Audhild Viken (cropped).jpg
Fødd 5. juli 1915
Jølster
Død

16. desember 2000

Audhild Viken (5. juli 19152000) frå Skei i Jølster var ein pioner for organisert produksjon og formidling av husflidsvarer. Ho tufta bedrifta Audhild Vikens Vevstove, som spesialiserer seg på sal av tradisjonelt norsk handverk og suvenirar.

Familie[endre | endre wikiteksten]

Audhild Viken vaks opp på garden Fossheim i Jølster. Foreldra hennar var Johan Akselson Fossheim (1883-1918) og Olina Martinusdtr. Dvergsdal (1887–1969). Olina var kjend i lokalsamfunnet for sin kunnskap om tradisjonell klednad, særleg bunadsklede, vovne åklede og løparar.

Audhild Viken gifta seg med Hans Viken (1903-1970) i 1942. Saman fekk dei to søner: Hallvard Viken (f.1944) og Johan Viken (f. 1951).

Husflidspioner[endre | endre wikiteksten]

Under andre verdskrig var det stor interesse for husflidsprodukt, då det var vanskeleg å få tak i andre tekstilartiklar. Det kom ein motreaksjon rett etter krigen, og i ei tid då mange heller ville ha moderne, internasjonale produkt, starta Audhild Viken ei vevstove for å ta vare på og fremje det tradisjonelle husflidsarbeidet som ei kommersiell vare.

Viken bytta i starten eigen og andre kvinner sin vevnad mot varer i Bergen, og etterkvart vart verksemda utvida og profesjonalisert. På eit tidspunkt var det over 200 kvinner som produserte husflidsvarer for Audhild Viken. I 1970 opna Audhild Vikens Vevstove fast utsal på Skei, og i dag kan ein finne butikkar fleire stader i Noreg.

Sonen Hallvard tok over vevstova frå Audhild i 1985. Verksemda er framleis ei familieverksemd og vert driven av sonen Hallvard og kona Eli, samt sønene deira Harald og Audun.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]