Aust-Beskidane og Dei ukrainske Karpatane

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk

Aust-Beskidane og Dei ukrainske Karpatane er ei geologisk gruppe fjellkjeder i Ytre Aust-Karpatane, som hovudsakleg ligg i Ukraina. Regionen omfattar fjella heilt søraust i Polen og heilt aust i Slovakia, og dei strekkjer seg frå her sørover gjennom det vestlege Ukraina til grensa til Romania.

Mange tradisjonar, språk og nasjonalitetar har utvikla overlappande variantar for inndeling og namn av desse fjellkjedene. Det polske namnet for heile regionen er Beskidy Wschodnie, Aust-Beskidane, det slovakiske namnet er Poloniny; og ukrainarane kallar fjella Dei ukrainske Karpatane.

Ved trepunktsgrensa dannar delar av dei slovakiske Bukovecfjella (Bukovské vrchy), polske Bieszczadyfjella (Bieszczady Zachodnie) og den tilstøyttande Uzjansky nasjonalpark og Nadsianskyj regionale landskapspark i Ukraina den fleirnasjonale Aust-Karpatane biosfærereservat.

Delar[endre | endre wikiteksten]

Kart med fjellkjeder i Aust-Beskidane og Dei ukrainske Karpatane merkte med C-ar. (Merk dei umerkte ukrainske fjella i vest. Desse er Den vulkanske ryggen som høyrer til Vihorlat-Gutin-området)

Fjellrekkjer i denne gruppa er

Kjelder[endre | endre wikiteksten]