Bekfuru

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Bekfuru
Bekfuru
Bekfuru
Utbreiing og status
Status i verda: LC LivskraftigUtbreiinga av bekfuru
Utbreiinga av bekfuru
Systematikk
Rike: Planteriket Plantae
Klasse: Pinopsida
Orden: Furuordenen Pinales
Familie: Furufamilien Pinaceae
Slekt: Furuslekta Pinus
Underslekt: Pinus
Seksjon: Taeda
Art: Bekfuru P. rigida
Vitskapleg namn
Pinus rigida

Bekfuru (Pinus rigida)[1], også kjend som pitchpine, er eit furuslag som høyrer heime i det austlege Nord-Amerika. Det kan trivast på ulik jordsmun, og får ei høgd på 6-30 meter. Bekfuru har god motstandskraft mot skogbrann. Den tjukke barken vernar stammen mot brannskadar. Om trekruna vert øydelagd, kan det vekse nye skot rett frå stamma.

Trevirke[endre | endre wikiteksten]

Sjølv om bekfuru ofte er krokete, og det kan vekse fleire stammer frå same rot, har trevirke vorte nytta til mange formål. Veden inneheld mykje harpiks, og er tung, hard og dermed slitesterk. Bruksområde har vore jernbanesviller, props i gruvegangar, og skipsbygging. Colin Archer brukte Pich Pine til garnering i polarskipet «Fram». Nokre av dei tidlege redningsskøytene hadde kjøl av bekfuru. Trevirket som har vore i handelen som Pitch Pine har og kome frå andre amerikanske furuslag, særleg Longleaf Pine (Pinus palustris).

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. Norsk plantenomenklaturråd for hagebruk og Ole Billing Hansen (2015), NAVN PÅ BARPLANTER, Institutt for plantevitenskap / Norges miljø- og biovitenskapelige universitet