De Havilland DH 89 Dragon Rapide

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket


Dragon rapide g-aeml flying arp.jpg

De Havilland DH 89 Dragon Rapide var eit vellukka britisk passasjerfly1930-talet. Det vart konstruert som ein etterfølgjar av de Havilland DH 84 Dragon, i likskap med den fire-motor sin de Havilland DH 86 Express.

Flyet vart kjent, blant anna i 1936General Franco vart frakta i ein DH 89 frå eksil i Afrika til Spania ved utbrotet av den spanske borgarkrigen.

Ved utbrotet av andre verdskrig vart mange Dragon Rapide-fly rekvirert av britiske styrkar, og saman med nye bestillinger frå RAF vart dei brukt under nemninga «dei Havilland Dominie». Dei vart brukt til passasjertransport og som øvelsesfly for radionavigasjon

Det vart bygd i alt 731 eksemplar. Dei har vist seg utruleg seiglivede og fleire flyr framleis som veteranfly. Ved IWM Duxford flymuseum i Cambridgeshire vert brukt eit par av dem dagleg til korte turar over flyplassen. På New Zealand finst òg eit par flydyktige Dragon Rapide.

Brukt som militærfly[endre | endre wikiteksten]

  • Australia, Spania, Storbritannia (Fleet Air Arm, Royal Air Force), USA.
1944 dei Havilland DH89a Dragon Rapide 6 (G-AGTM)

Dragon Rapide i Noreg[endre | endre wikiteksten]

Eitt einaste eksemplar av flyet har vore registrert i Noreg. LN-BFB «Lappi» vart skaffa av A/S Skogbruksfly i Sokna i 1955. Selskapet hadde det fram til 1959 då det vart selt til NOR Flyselskap på Eggemoen. Flyet har i dag callsign G-AKIF og flyr for Classic Wings UK på Duxford under det årlege Flying Legends i juli der publikum vert invitert til å kjøpa billett og verta med opp i lufta.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]