Death on Two Legs (Dedicated to...)

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Death on Two Legs (Dedicated to...)
Song av Queen
frå albumet A Night at the Opera
Utgjeve 21. november 1975
Innspelt August–November 1975
Sarm East Studios
Sjanger Hardrock, glamrock
Lengd 3:43
Selskap EMI, Parlophone (Europe)
Elektra, Hollywood (US)
Komponist Freddie Mercury
Tekstforfattar Freddie Mercury
Låtskrivar(ar) Freddie Mercury
Produsent Queen
Roy Thomas Baker

«Death on Two Legs (Dedicated to...)» er ein song av den britiske rockegruppa Queen, og opningssporet på det fjerde studioalbumet deira, A Night at the Opera. Songen vart skriven av Freddie Mercury og skildra visstnok hatet hans mot den tidlegare manageren til Queen, Norman Sheffield, som skal ha mishandsama bandet og manager-rolla si frå 1972 til 1975.

Songen vart spelt inn og miksa i Sarm East Studios seint i 1975. Som med «Bohemian Rhapsody», vart dei fleste gitarpartia på songen først spelte på piano av Mercury, for å vise Brian May korleis dei skulle spelast på gitar.

Tekst[endre | endre wikiteksten]

Songen vert rekna som «hatbrevet» til Freddie Mercury mot den tidlegare manageren til Queen, Norman Sheffield. Mercury har sagt at teksten var «så hemngjerrig at Brian ikkje likte å syngje han.»[1] Sjølv om songen ikkje har nokre direkte referansar til Sheffield, vart han rysta då han høyrte songen ved Trident Studios då albumet kom ut, og saksøkte både bandet og plateselskapet for injurie. Saka enda med eit forlik,[2] men synte slik at han hadde eit samband til songen.

I sjølvbiografien sin i 2013, Life on Two Legs: Set The Record Straight,[3] nekta Norman Sheffield for å ha behandla bandet dårleg som manager og synte til kopiar av den originale kontrakten mellom han sjølv og Queen frå 1972.

Sheffield døydde i 2014.[4]

Under konsertane dediserte Mercury vanlegvis songen til «ein sann jævel av ein gentleman». Denne linja vart sensurert på albumet Live Killers i 1979.

Konsertopptak[endre | endre wikiteksten]

«Death on Two Legs» vart ofte framført av QUeen fram til og med The Game-turneen. Det finst eit konsertopptak av songen, frå 1979 på albumet Live Killers. Pianointroduksjonen vart derimot spelt under Hot Space- og The Works-turneane.

Andre versjonar[endre | endre wikiteksten]

Songen finst som nedlastbart innhald i Rock Band, framført av Queen sjølv.

Medverkande[endre | endre wikiteksten]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. 03-17-1977 Circus Magazine.
  2. Sheffield, Norman (2013). Life on Two Legs. UK: Trident Publishing. s. 239. ISBN 9780957513310. 
  3. [1] Life on Two Legs - Norman Sheffield
  4. [2] Trident Studios founder Norman Sheffield dies

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]