Det amerikanske filminstituttet

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
AFIs logo

Det amerikanske filminstituttet (The American Film Institute – AFI) er ein uavhengig, nonprofitt organisasjon som vart danna av Det nasjonale legatet for kunstartene (The National Endowment for the Art si) og vart etablert i 1967 då president Lyndon B. Johnson signerte Den nasjonale stiftelsen for kunstartene (The National Foundation on the Art si) og Loven om humaniora (The Humanities Act).

George Stevens jr. var den første øvste sjefen til organisasjonen og direktør. I 1980 vart Jean Picker Firstenberg direktør, ein posisjon han enno har.

Det amerikanske filminstituttet fokuserer på trening via førstehåndserfaring med etablerte figurar frå organisasjonen, forutan å verna gammal film som står i fare for å gå i oppløysing og forsvinna for allmennheten. Til trass for sit namn fokuserer ikkje organisasjonen åleine på film, men òg på TV og video.[1]

I 1973 etablerte AFI ein Pris for livslangt bidrag (Life Achievement Award).

I 1998, på hundreårsjubileumet for amerikansk film, starta AFI sin serie av film gjennom hundre år, feira og promoterte interesse for filmhistorie.

AFI held til i Warner Building

AFI opna nyleg AFI Silver Theatre i Silver Spring, Maryland i nærleiken av Washington, D.C.

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Referansar[endre | endre wikiteksten]

<references>

  1. AFI Los Angeles Film Festival – Historie og informasjon] (engelsk)