Dhaid

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Dhaid
by
Dhaid Fort.jpg
Land Flag of the United Arab Emirates.svg Dei sameinte arabiske emirata
Emirat Sharjah
Koordinatar 25°17′N 55°53′E
Map
Dhaid
25°16′0″ N 55°52′0″ E
United Arab Emirates location map.svg
Locator Red.svg
Wikimedia Commons: Al-Dhaid, Sharjah

Dhaid eller Al Dhaid er hovudstaden i det sentrale distriktet i emiratet Sharjah i Dei sameinte arabiske emirata. Det er ein oaseby med mange daddelpalmeplantasjar som får vatn frå dei nærliggande Hajarfjella.[1]

Dhaid har lenge vore strategisk plassert ved munningen til den viktige Wadi Siji.

Historie[endre | endre wikiteksten]

Tidleg på 1900-talet bestod Dhaid av kring 140 hus, som var eigd av stammene Tanaij, Bani Qitab og Khawatir, inkludert store hus med leirsteinstårn. Al Qasimi-fortet med fire tårn låg òg på staden.[2]

Dhaid vart setet for den avsette herskaren av Sharjah, sjeik Khalid bin Ahmad Al Qasimi, i ein avtale gjort i juni 1927 med den nye herskaren, nevøen hans Sultan bin Saqr. Etter ein periode med kampar og forhandlingar mellom stammene i Dhaid, herskaren av Ras Al Khaimah og herskaren av Sharjah, vart han så utpeikt som herskar i Kalba i september 1937.

Geografi[endre | endre wikiteksten]

Dhaid ligg på ørkensletta på austkysten av byen Sharjah og vert kryssa frå aust til vest av vegen frå Sharjah til Masafi ved foten av Hajarfjella. I nord ligg innlandsoasen i Umm Al Qawain, Falaj Al Moalla, medan ein sør finn byen Madam langs vegen mellom Dubai og Hatta.

Dhaid er ein oaseby som får vatn frå fleire wadiar, der det renn elvar til tider av året, og underjordiske vatningskanalar. Her fint store plantasjar av daddelpalmar og andre planter.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. Heard-Bey, Frauke (1990). From Traktatstatane to Dei sameinte arabiske emirata. UK: Longman. s. 179. ISBN 0582277280. 
  2. Lorimer, John (1908). The Gazetteer of Gulf of Persia, Oman and Central Arabia. Government of India.