Diskusjon:Osterøy

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk

Innlandsøyer er i ferskvann. Osterøy er kanhende i brakkvann, men det er nå det jeg vil kalle sjø uansett. Jeg vil tro Finland kan vise til vel så store øyer som er ordentlige innlandsøyer (ref [1]). Myten om Osterøy som nord-Europas største innlandsøy bør vi ikke formidle her, kanskje snarere avlive. Mange har omtalt f.eks et festningsanlegg i Hordaland som nord-Europas største, uten at det har rot i virkeligheten - jeg vil tro like eksempler finnes mange mange steder i Norge. En har en tendens til å ville fremheve sine egne steder og områder best mulig for å tiltrekke besøkende, jeg vil tro Osterøy-myten er en av disse. At Osterøy dog er en spesiell øy mtp. omringelsen av fjorder, høye fjell osv. kan man godt formidle, men å dra klassikeren med nord-Europas [sett inn ønsket egenskap og beskrivelse] bør vi holde oss unna.
Sindre Skrede 4. mai 2009 kl. 23:00 (CEST)

Kvifor må innlandsøyer vere ferskvassøyer? Osterøy har ei noko spesiell plasering i om med at ho i så stor grad er omgjeven av fastland (bortom vatnet som skal til for at ho skal vere ei øy).
Elles er eg samd i at all utnemninga av Nord-Europas største ditt og datt er trøyttsamt, og meir for turistbrosjyrar enn leksikon. --Jorunn 4. mai 2009 kl. 23:17 (CEST)
Kartverket opererer med innlandsøyer som øyer i ferskvann, f.eks. http://www.statkart.no/?module=Articles;action=Article.publicShow;ID=13045 (nei, det står ikke direkte der, det er sant). Når alt kommer til alt blir det vel et definisjonsspørsmål - hva er en innlandsøy, men som du også er enig i, bør en holde seg unna "Nord-Europas hva-som-helst". For meg klinger selve ordet innlandsøy som noe som ligger borte fra sjøen og kysten inne i landet. Jeg er heller ikke sikker på at Osterøy er så veldig spesiell i verdenssammenheng, men det er kanskje ikke så utrolig vanlig. Hva med Varaldsøy i Hardangerfjorden, Snilstveitøy - er Stord en innlandsøy? Finnøy i Rogaland? Øyene i Porsangerfjorden? Munkholmen...? Hva definerer en «innlandsøy» i en fjord? Det er dog ikke tvil om at Osterøy er både stor og spesiell - for all del. Sindre 5. mai 2009 kl. 11:25 (CEST)