Diskusjon:Riksmål

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk

2008, februar.[endre wikiteksten]

Dialektfri standardtalemål? Er ikke det en "contradiction in terms"? Alle talemål har jo en geografisk opprinnelse, det er bare det at noen talemål har oppnådd en høyere sosial status da de har blitt lagt til grunn for skriftstandarden. --Oddeivind 19:44, 19 februar 2008 (CET)

Dersom riksmål har eit geografisk opphav: kor er opphavsstaden? - Knut 19:54, 19 februar 2008 (CET)
Det må vel vera i Danmark. Og sidan dansk ikkje er ein norsk dialekt, ser eg ikkje sjølvmotseiinga. --Tannkrem 20:06, 19 februar 2008 (CET)
Nå er vel ikke opphavet nødvendigvis det avgjørende, men hvor det snakkes. Å la være å kalle dette en dialekt er primært noe riksmålsforeningen gjør fordi de ønsker å gi inntrykk av at det er mer "nøytralt". Det oppfatter jeg mest som en form for herskerteknikk fra deres (altså riksmålsforeningens) side. Forøvrig er vel også sosiolekter en form for dialekt? --Oddeivind 15:21, 20 februar 2008 (CET)
Nei, sosiolekter er noe annet enn dialekter. Og det er en gjengs oppfatning innen språkvitenskap at det fins standardtalemål som ikke er dialekter (ofte vil standardtalemålet heller være en form for sosiolekt). Se denne artikkelen om riksmål som standardtalemål i Store Norske Leksikon: "standardtalespråk som er nøytralt i forhold til dialekter. Den danske språkforsker Otto Jespersen definerte det i 1890 som «det dannede sprog hos dem, paa hvis udtale man ikke kan høre, fra hvad egn de stammer»." May S. Day 2. mai 2009 kl. 19:46 (CEST)


Foreldet betydning[endre wikiteksten]

I Store Norske Leksikon står det at betydningen som "riksspråk" (generisk term), betydning nr. 1 i denne artikkelen, er foreldet. May S. Day 2. mai 2009 kl. 19:46 (CEST)

Samd, både i dette og i det du akkurat skreiv i bolken ovanfor. --Knut 2. mai 2009 kl. 20:01 (CEST)

riksmål nytta av to, kjende rollefigurar (på film)?[endre wikiteksten]

av filmer som eg har sett, kan eg i farta liste opp cirka null rollefigurar som snakker riksmål.
Hvilke rollefigurer (som snakker riksmål) i film, er "dei første" som bør nemnast?
Slik artikkelen står no, så kan eg ikkje seie til nokon:
Jau, riksmål - det er "tale-målet" til fylgjande to, kjende rollefigurar (på film). Helsing Sju hav (diskusjon) 18. oktober 2019 kl. 05:43 (CEST)