Diskusjon:Siviløkonom

Sideinnhaldet er ikkje støtta på andre språk.
Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

Nordiske motsvarigheter[endre wikiteksten]

Kan det inte vara bra att redogöra för hur titeln används i de övriga Skandinaviska länderna? Kanske även en referens till Nordiska Civilekonomförbundet? Jämför den svenska artikeln under rubriken "Nordiska motsvarigheter": civilekonom C-w-l 20:45, 26 desember 2007 (CET)

Men då kan du skrive om det i artikkelen. Å legge inn peikarar til wikipedia-artiklar på andre språk i slutten av artikkelen gjev ikkje meining når dei same peikarane står under overskrifta «På andre språk» til venstre. --Ekko 22:25, 26 desember 2007 (CET)
OK. Problemet är bara att jag inte är tillräckligt bra på nynorsk... :-)C-w-l 13:17, 27 desember 2007 (CET)
Det er jo ein enkel sak for dei interesserte å gå til artiklane på dei andre nordiske språka. Ettersom ordet blir nytta ulikt på dei ulike språka trur eg det er det beste. Men glødar du for å skrive ein bolk og samanlikna kva tittelen innebér i dei ulike landa, så gjer det, gjerne på svensk. Lim han inn her på diskusjonssida, så er me sikkert nokre som kan omsetja for deg. --Ekko 15:32, 27 desember 2007 (CET)
Så här någonting kunde man tänka sig: I Danmark betecknar titeln civiløkonom en person som har avlagt en 3-årig Erhvervsvidenskabelig Afgangseksamen (förkortas HA, då examen tidigare hette Handelsvidenskabelig Afgangseksamen). I Sverige förekommer titeln civilekonom som traditionellt utgör en titel för person som avlagt högskoleutbildning inom ekonomi med 3 eller 4 års varaktighet med företagsekonomi som huvudämne och nationalekonomi som biämne, eller vice versa. Från och med 2007 erbjuder vissa universitet i Sverige den nya examen "civilekonomexamen". Nordiska Civilekonomförbundet är en sammanslutning för nordiska civilekonomorganisationer. [1] C-w-l 17:44, 28 desember 2007 (CET)
Ja, kvifor ikkje? Kan du ta inn noko om kven som rår over tittelen i dei ulike landa? I Noreg er det fagorganisasjonen Siviløkonomene, er det ikkje ein offentleg verna tittel i Sverige (altså at det er staten som set reglar for kven som kan kalle seg siviløkonom)? Korleis er det i Danmark? Sett inn dette, så skal eg (eller nokon andre) sette om og sette inn i artikkelen. --Ekko 19:18, 28 desember 2007 (CET)
Titeln är inte skyddad i Sverige, men den traditionella definitionen kommer ifrån Fackföreningen Civilekonomerna (d v s Siviløkonomenes systerorganisation i Sverige). En förutsättning för att gå med i Civilekonomerna är att man uppfyller deras definition. Numera finns som sagt även en formell "civilekonomexamen" - men som sagt titeln är inte offentligt skyddad i Sverige. Jag tror inte att den är det heller i Danmark (men är något osäker på den saken). C-w-l 21:18, 28 desember 2007 (CET)
Nu finns ett avsnitt om nordiska motsvarigheter i bokmålsartikeln för siviløkonom som lyder som följer: I Danmark betegner tittelen «civiløkonom» en person som har avlagt en 3-årig Erhvervsvidenskabelig Afgangseksamen (forkortes HA, da eksamenen tidigere het Handelsvidenskabelig Afgangseksamen). I Sverige har man tittelen «civilekonom» som tradisjonelt er en tittel for personer som er høyskoleutdannet i 3 eller 4 år med bedriftsøkonomi som hovedemne og samfunnsøkonomi som biemne (eller vice versa). Fra og med 2007 tilbyr visse universitet i Sverige den nye graden «civilekonomexamen». De nasjonale interesseorganisasjonene for siviløkonomer er sluttet sammen i Nordiska Civilekonomförbundet.[2] C-w-l 14:35, 29 desember 2007 (CET)
Fine greier, eg skal sjå kva eg rekk. Ekko 17:06, 1 januar 2008 (CET)
  1. http://www.civilekonomerna.se/pls/portal/docs/PAGE/OVRIGT/FILARKIV/CIVILEKONOMER%20I%20NORDEN-REV05.PDF
  2. «Civilekonomer i Norden» (PDF). Nordiska Civilekonomförbundet. 2005. Henta 29. desember 2007.