Diskusjon:Syltetøy

Sideinnhaldet er ikkje støtta på andre språk.
Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

Filtrering av syltetøy?[endre wikiteksten]

dersom ein presser produktet gjennom eit filter slik at det blir klårt, blir det kalla gelé. Dette høyrest ut som om ein skal pressa syltetøy gjennom eit filter for å laga gelé, ein framgangsmåte eg aldri har høyrt om. Eg reknar med at det som blir meint er at dersom ein lagar saft av frukt-/bærråvarene (gjerne med filter) så kan ein bruka det til å laga gelé? Det er i det minste den framgangsmåten eg kjenner til. --Guttorm 30. okt. 2005 kl. 15:01 (UTC) (som har laga ein god del plommesylte og eplemos i haust)

Ja, det er no slik eg er vand med å gjera det òg: Avsila saft tilsett pektin blir gelé, avsila saft utan pektin blir saft og bær koka med eller utan pektin og ikkje avsila, men berre skumma, blir syltetøy. -- Olve 30. okt. 2005 kl. 15:23 (UTC)

Søt mat og søtmat[endre wikiteksten]

Ser at Nynorskordboka ikkje har fått med seg dette, men «søtmat» er no eit godt gammalt norsk ord — det står i kulinarisk motsetnad til saltmat. Begge delane er (var?) kategoriar i bysseneskuter i innanriks- og utanriksfart. -- Olve 30. okt. 2005 kl. 15:27 (UTC)

Forfattarane av Nynorskordboka bør snarast gå gjennom Sjørøvervisa, ja. -- Ranveig 30. okt. 2005 kl. 15:46 (UTC)
Jepp. :-) Olve 30. okt. 2005 kl. 15:58 (UTC)