For Those About to Rock (We Salute You)

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
For Those About to Rock (We Salute You)
Singel av AC/DC
frå albumet For Those About to Rock We Salute You
B-side

«Let There Be Rock» (live)
«T.N.T.» (live) (USA)

Språk engelsk
Utgjeve June 1982[1]
Innspelt 1981
Sjanger Hardrock
Lengd 5:43
Selskap Atlantic
Komponist Brian Johnson, Malcolm Young, Angus Young
Tekstforfattar Brian Johnson, Malcolm Young, Angus Young
Låtskrivar(ar)
Produsent Robert John «Mutt» Lange
AC/DC-kronologi 
«Let's Get It Up»
(1981)
For Those About to Rock (We Salute You) «Guns for Hire»
(1983)


«For Those About to Rock (We Salute You)» er ein song av det australske hardrockbandet AC/DC. Songen vart først gitt ut på det åttande studioalbumet til AC/DC For Those About to Rock We Salute You i 1981, og seinare som singel i 1982. B-sida til singelen var ein redigert liveversjon av «Let There Be Rock», spelt inn i Landover, Maryland, i slutten av 1981. Videoen til «For Those About to Rock (We Salute You)» vart filma på den same konserten.

Songen vart seinare inkludert på det første filmmusikkalbumet til AC/DC, Who Made Who, gjeve ut i 1986 til Stephen King-filmen Maximum Overdrive.

Inspirasjon[endre | endre wikiteksten]

Tittelen og den sentrale teksten i songen er basert på ei gammal helsing som vart brukt av romerske fangar som skulle avrettast i Colosseum, «Ave Cæsar, morituri te salutant» («Ave Cæsar, dei som skal døy helsar deg»).

I februar 2021 avslørte Angus Young i ein samtale med Zane Lowe på Essentials Radio på Apple Music 1 at inspirasjonen bak songen var den britiske poeten, romanforfattaren og klassikaren Robert Graves. Young forklarte Lowe at tittelen til låten opphavleg var inspirert av ein vri på ein replikk av Graves.

«For Those About To Rock vart til saman med Malcolm og meg sjølv, det var ein kombinasjon», forklarte Young og avslørte at han skreiv «ei lita gitargreie» i introen til låten, og Malcolm «hadde ein liten gitarakkordprogresjon». «Så me to jobba med det, og så kom me på ideen til verset», forklarte Young. «Det morosame er at då me kom til refrenget, tenkte me: 'Ok, kva skal me syngja på dette?'. Og eg tenkte berre at nokre gonger går eg tilbake til noko eg har lese ein stad, og det var forfattaren Robert Graves, trur eg han heitte, eg trur han hadde gitt ut ei bok eller skrive ein artikkel i ei av avisene, for han skreiv mykje om historie. Eg hadde lese han, og han heitte 'For those about to die', og han tok for seg ein dag i Colosseum eller ein stad i Roma på den tida, og kva gladiatorane gjorde. Og eg tenkte: 'Det passar kanskje.' Så eg tenkte: 'Viss eg kan komma på ein måte å syngja noko som kan syngja inn i det, så passar det.' Eg trur at Malcolm først tenkte: 'Vent. Kva er det han går på?' Og eg sa: 'Vel, for dei som er i ferd med å...' Og eg fekk det inn, eg fekk inn alt: 'For dei som skal rocka'. Så det vart starten på det.»[2]

Angus Young sa seinare at inspirasjonen til kanonane kom frå ei heilt anna kjelde enn songen.[3] Bandet gjorde dei første innspelingane av songen same dag som prinsesse Diana sitt TV-sende bryllaup. Angus hugsa at «nokon hadde bryllaupet på i rommet ved sida av... me spelte den delen av songen då kanonane gjekk av, og me stoppa opp ein augneblink og tenkte 'hmmm... det høyrest faktisk ganske bra ut'.» Dette samantreffet førte òg til at ein kanon prydar coveret på albumet og singelen, og at Napoleonskanoner i naturleg storleik vart eit vanleg scenerekvisitt på AC/DC-konsertar. Kanonane som blir avfyrte i songen er blanda med eksploderande fyrverkeri. Dei faktiske opptaka vart likevel spelte inn seinare neste månad, ettersom den mobile lastebilen som vart brukt til å spela inn albumet (Mobile One) vart brukt til å spela inn Peter Gabriel sitt fjerde sjølvoppkalla album under ekteskapet mellom Charles og Diana.

Mottaking[endre | endre wikiteksten]

Record World skreiv at «vokalen til Brian Johnson høyrest ut som ein villkatt i løpetid, og det vanvitige gitaråtaket minner om ein flokk svoltne ulvar på jakt.»[4]

Konsertversjonar[endre | endre wikiteksten]

AC/DC har ofte brukt songen som avslutning på konsertar, som Live at Donington og No Bull og dessutan på live-CD-en AC/DC Live. Det er òg songen som avsluttar den siste turneen deira, Rock or Bust.

Medverkande[endre | endre wikiteksten]

Salslister[endre | endre wikiteksten]

Liste (1982) Plassering
US Mainstream Rock (Billboard)[5] 4
UK Singles (Official Charts Company)[6] 15

TISM-versjonen[endre | endre wikiteksten]

For Those About to Rock
Singel av TISM
Språk engelsk
Utgjeve 17. november 2020
Innspelt Mai 1995
Studio Platinum Studios, South Yarra
Sjanger Alternativ rock
Lengd 4:50
Selskap genre b. goode/DRW Entertainment
Komponist Brian Johnson, Malcolm Young, Angus Young
Tekstforfattar Brian Johnson, Malcolm Young, Angus Young
Låtskrivar(ar) TISM
TISM-kronologi 
«Everyone Else Has Had More Sex Than Me»
(2005)
For Those About to Rock «Mistah Eliot - He Wanker»
(2021)


Det australske alternative rockebandet TISM hadde spelt inn ein versjon av «For Those About to Rock» i 1995, truleg til ein AC/DC-hyllestsamling. Av ukjende årsaker vart samlinga skrinlagd og låten heldt fram med å vere upublisert, bortsett frå tre snuttar som vart lekka ein gong på 2000-talet.

Låten vart endeleg gitt ut som singel 17. november 2020. B-sida, «Let's Hang Around the Shopping Centre», er ein demo som vart spelt inn i oktober 1998

Kjelder[endre | endre wikiteksten]