Forsand kommune

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Forsand kommune
kommune
Forsand (UBT-TO-072743 01 1).jpg
Kommunevåpen
Land Flag of Norway.svg Noreg
Fylke Rogaland
Adm.senter Forsand
Areal 780 km²
 - land 703 km²
 - vatn 77 km²
Folketal 1 246 (1. januar 2018)
Folketettleik 2 / km²
Målform nynorsk
Ordførar Bjarte S. Dagestad (H)
Kommunenr. 1129
NO 1129 Forsand.svg
Wikimedia Commons: Forsand
Nettstad: www.forsand.kommune.no

Forsand er ein kommune i Rogaland fylke. Kommunesenteret heiter Forsand, der dei fleste innbyggjarane bur. Jordbruk og vasskraftproduksjon er viktigaste næringsvegar.

Ferjekaia i Forsand.

Av ting som er verdt å sjå i Forsand er Preikestolen, som er eit fjellplatå om lag 600 m over Lysefjorden. Det lokale namnet er Hyvlatånnå. Lysefjorden er lang og smal med steile sider, og vart i si tid skildra av Jules Verne som særleg fryktinngytande. Namnet har fjorden etter den lyse granitten i fjellsidene. Elles er fjellmassivet Kjerag nær Lysebotn ein populær stad for basehopparar og fjellklatrarar frå mange land, med sine 1000 meter nesten loddrett ned i Lysefjorden. Her ligg Kjeragbolten, ein rund stein 3-4 meter stor, som er kilt i ein fjellsprekk ytst på Kjeragplatået.

På Forsandmoen er det funne restar etter ein landsby frå slutten av eldre jernalder, og det er bygd eit besøkssenter, kalla Landa. Her finst kopiar av hus frå jernalderen og bronsealderen. Ein meiner det har budd folk her frå om lag 1500 fvt. til om lag år 600. Eit par kilometer frå Landa ligg ei endemorene i sørenden av Haukalivatnet. Det var denne morenen som om lag 1823 fekk professor Jens Esmark til å setja fram teorien om at heile Skandinavia hadde vore dekt av is.

Folk frå Forsand[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]