Gauss–Newton algoritmen

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

Gauss–Newton algoritmen er ei tilnærming av Newtons metode i optimering og vert primært nytta for å løysa ikkje-lineære minstekvadratersproblem. I likskap med Newtons metode i optimering, så finn Gauss-Newton algoritmen stasjonære punkt for ein gjeven funksjon.

Til samanlikning er Gauss–Newton algoritmen meir robust enn Newtons metode i optimering. Ein er alltid garantert at retninga algoritmen går i er ei nedgangsretning, i motsetning til Newtons metode i optimering. Om algoritmen konvergerer er ein altså garantert at det vert konvergens mot eit stasjonært punkt. I motsetning til Newtons metode, krev heller ikkje Gauss–Newton algoritmen andrederiverte i utrekninga si. Dette gjev færre utrekningar per steg enn i Newtons metode.

Definisjon[endre | endre wikiteksten]

Algoritmen er særs lik Newtons metode i optimering, den einaste skilnaden er at ein tilnærmar den andrederiverte ved å rekna ut

I staden for å rekna ut den andrederiverte direkte. Dette gjev den følgjande iterative algoritmen, gjeve eit særskilt startpunkt og ein funksjon som ein ønskjer å minimera:

er her kjend som jakobimatrisa for funksjonen og er den deriverte av .

Ein er som nemnt garantert at retninga algoritmen går i er ei nedgangsretning, men det er framleis ingen garanti at algoritmen vil konvergera. I praksis vil ein implementera ei steglengde i itereringa og nytta einkvan regel, til dømes armijos regel for å sørgja for ei stor nok nedgang ved kvar iterering så algoritmen konvergerer.