Guido von Starhemberg

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
(Omdirigert frå Guido Starhemberg)
Guido von Starhemberg

Statsborgarskap Q783524
Fødd 11. november 1657
Graz
Død

7. mars 1737 (79 år)
Wien

Yrke politikar, aristokrat, militær, militær leiar, militær befalingshavende, militærteoretiker
Språk tysk
Far Bartholomäus Starhemberg
Guido von Starhemberg på Commons

Guido Wald Rüdiger, greve av Starhemberg (fødd 1657 i Graz, død 7. mars 1737 i Wien) var ein austerriksk militæroffiser.

Han var syskenbornet til Ernst Rüdiger von Starhemberg (1638-1701), den kjende kommandanten i Wien under den tyrkiske omleiringa i 1683, og var adjutanten hans under striden. Guido følgde syskenbarnet sitt, og seinare prins Eugene av Savoie, i slaga mot tyrkarane.

I den spanske arvefølgjekrigen kjempa Starhemberg i Italia og Spania. Mellom 1706 og 1708 var han øvstkommanderande for keisararmeen i Ungarn, og leia operasjonane mot opprøra til Frans II Rákóczi. I 1708 vart han utpeikt som øvstkommanderande for austerrikarane i Spania.

I lag med James Stanhope klarte han å erobre Madrid i 1710, etter sigrar i Almenar og Saragossa.

I desember vart han tvungen til å forlate byen på grunn av mangel på støtte hos folket i Madrid for den Habsburgske tronpretendenten. Etter nederlag i slaget ved Brihuega og slaget ved Villaviciosa (1710), trekte han seg attende til Catalonia, der han vart statthaldar, då erkehertug Karl reiste attende til Austerrike.

Etter freden i Utrecht (1713), gav erkehertug Karl, no keisar Karl VI, han ordre om å forlate Catalonia. Han trekte seg attende med soldatane sine til Genova på engelske skip.

Då han døydde i 1737 var han guvernør i Slavonia.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]