Hopp til innhald

Håkon Mosling

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Håkon Mosling
Statsborgarskap Noreg
Fødd 16. april 1840
Trondheim
Død

7. oktober 1914 (74 år)

Yrke arkitekt
Håkon Mosling på Commons
Dyrøy kyrkje
Foto: Lise Løvland

Håkon Adelstein Mosling (fødd 16. april 1840 i Trondheim, død 7. oktober 1914 på Narestø i Flosta) var ein norsk byggmeister og arkitekt som særleg arbeidd som kyrkjearkitekt.

Mosling budde fleire stader i Noreg; i Trondheim, Steinkjer og Oslo. Som ein del av arkitektpraksisen opererte han òg som byggmeister og i ein periode hadde han høvleri og snikkarverkstad i Steinkjer. Dei siste 20 åra av arbeidslivet var han tilsett som teiknar for forsvaret på Akershus festning.

Han skal ha blitt utdanna i Hannover, men er ikkje nemnt som student i protokollar frå den tekniske høgskulen. Somme av kyrkjebygga Mosling teikna kan tyde på lite skolering og fleire av teikningane gjekk gjennom omfattande korrektur av arkitekt Jacob Wilhelm Nordan i samanheng med godkjenning på vegne av Kyrkjedepartementet.

Mosling var arkitekt for Meløy kyrkje - saman med Jacob Wilhelm Nordan -, Brønnøy kyrkje, Sakshaug kyrkje, Grong kyrkje, Heggstad kyrkje og Dyrøy kyrkje. Han teikna òg Levanger kyrkje, Namsos kyrkje, Skjerstad kyrkje og Lebesby kyrkje, alle fire er seinare brent ned.

I tillegg til kyrkjer, teikna han landstaden Solvold i Bodø, seinare riven, prestegard i Buksnes, ein telegrafstasjon i Rørvik og eit hus på Strinda.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]