Hans Jacob Meyer

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Hans Jacob Meyer
Hans Jacob Meyer IKL.jpg
Fødd 2. april 1907
Bergen
Død

6. desember 1993 (86 år)
Bergen

Yrke bilethoggar
Menneskerettighetenes plass i Bergen med verk av Hans Jacob Meyer

Hans Jacob Meyer (2. april 19076. desember 1993) var ein norsk skipsmeklar og skulptør frå Bergen. Han laga skulpturar i gips, leire, bronse og kleberstein, og ei byste i sement.

Meyer var son til ein skipper. Han studerte skulptur ved akademiet Maison Watteau i Paris under Adam Fischer og Charles Despiau. Etter han kom heim til Bergen i 1928 dreiv han vekselbruk mellom skipsmekling og skulpturarbeid fram til han frå 1962 berre var bilethoggar.

Meyer debuterte på Statens Høstutstilling i 1945. Borna hans stod ofte modell for arbeida hans. Hans mest kjende verk, Liggende dikter, vart laga i fleire eksemplar, eitt av dei er på Ole Bulls plass i Bergen, eit anna i Nasjonalgalleriet i Oslo. I seinare år arbeidde han mykje med menneskerettar som tema. Eitt av verka hans gav arvingane til Raftostiftelsen. Skulpturen Knelende kvinne er no sentralt plassert i Menneskerettighetenes Plass på Nygårdshøyden i Bergen.

I 1949 var Meyer formann i Bergen Kunstforening og etablerte då «Studieatelieret», ein forgjengar til den høgre kunstutdanninga i Bergen.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]