Harry Potter-fandom

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
(Omdirigert frå Harry Potter fandom)
Harry Potter-fans utkledd med kapper.

Harry Potter-fandom er eit stort internasjonalt og uformelt fellesskap samla rundt Harry Potter-serien av J.K. Rowling. Fandommen strekker seg over fleire medium som nettstadar, fan fiction, podcaster, fan art og songvideoar.

Då den fjerde boka i serien skulle gjevast ut, hadde mengda med Harry Potter-fans blitt så stor at det blei tatt store sikkerhetstiltak for at ingen skulle få tak i boka før utgjevingsdatoen.

Undersøkingar på fandom har vist at både born og vaksne er fans, sjølv om Rowlings originale markedsføring av bøkene var til born i alderen 9-12.

Potter-fans som ventar utanfor bokhandelen Borders for ein kopi av Harry Potter og Halvblodsprinsen.

Pottermania[endre | endre wikiteksten]

Pottermania er eit uformelt omgrep som er brukt sidan 1999 om manien fansen har hatt til Harry Potter-serien.

Denne manien har mellom anna blitt parodiert i Lauren Weisberger sin roman The Devil Wears Prada frå 2003, samt i 2006 i filmatiseringa av boka. I forteljinga, blir hovudpersonen Andrea Sachs beordra til å hente to kopiar av den neste boka i serien for leiaren sine tvillingar før dei blir gjeve ut slik at dei kan bli privat flyge til Frankrike, der tvillingane og mora deira er på ferie.

Fans stod i kø for Dødstalismanene-boka, utanfor Waterstone's bokhandelen i London.

Serien har også fått kritikk. Etter påstandar om hekseri og okkultisme funne i teksten og rettstvist innførte ein lege begrepet "Galtvort hodepine"(Hogwarts headache) i eit brev til New England Journal of Medicine kort tid etter utgjevinga av Føniksordenen, den lengste boka i serien på 766 sider i britiske utgåva og 870 sider i den amerikanske utgåva med 250 000 ord.

Potterhead er også ei nemning på ein stor fan av Harry Potter-serien.

Fan fiction[endre | endre wikiteksten]

Rowling har støtta fan fiction-historiar på internett, som er historier skrivne av fans som involverer Harry Potter eller andre karakterar frå bøkene.[1] Ei undersøking frå mars 2007 viste at «Harry Potter» er det mest søkte fan fiction emne nettet.[2] I mai 2012 er det over er det over 593,200 historier om serien på FanFiction.Net.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Wikipedia på engelsk oppgav desse kjeldene: <references>

  1. [http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/3753001.stm . "Rowling backs Potter fan fiction". Henta frå BBC, 14.januar 2007.
  2. arkivkopi, arkivert frå originalen 22. juli 2012, henta 7. august 2012