Hovenden Walker

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovenden Walker
Fødd 1656
Død

1725

Sir Hovenden Walker (1656 eller 1666–1725 eller 1728) var ein britisk marineoffiser. Han er mest kjend for å ha leia eit mislukka toktet i 1711 mot Quebec City, som då var hovudstad i Ny-Frankrike.

Karriere[endre | endre wikiteksten]

Walker studerte ved Trinity College i Dublin i 1678, men gjorde seg ikkje ferdig og gjekk inn i Den britiske marinen. Han vitja truleg Nord-Amerika i 1686, og nådde Boston ombord på fregatten HMS «Dartmouth».

Walker vart forfremma til kaptein kring 1692. I 1701 vart han med i flåten under sir George Rooke i Cadiz, og kort tid etter, som commodore, tok han kommando over ei avdeling som deltok i åtak på Guadeloupe og Martinique, begge mislukka. Nederlaget øydela ikkje karrieren hans, og i 1706 var han med i å heve omleiringa av Barcelona. To år seinare vart han utpeikt til kommandant for skvadronen utanfor Dunkerque.

I mars 1711 vart Walker forfremma til flaggoffiser og vart òg slått til riddar. Same året vart han øvstkommanderande for eit tokt med mål om å erobre Ny-Frankrike. Han skulle angripe Quebec i kombinasjon med ein felttog på land, leia av Francis Nicholson. Då toktet nådde Saint Lawrence-elva vart dei råka av dårlege vêrforhold og forliste på nordsida av elva. Over 800 mann mista livet i forliset og toktet vart avbroten.

Walker kom attende til London i oktober 1711, men vart ikkje klandra for det mislukka toktet. I 1712 kommanderte han ein skvadron nær Jamaica. Han kom attende til England eit år seinare.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]