Hovudside

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Velkomen til Nynorsk Wikipedia
– eit fritt oppslagsverk som alle kan redigera.
I dag er det 23. april 2024 (oppdater)


Nynorsk Wikipedia har no 169 262 artiklar


Peter Gabriel i 1980.

Peter Gabriel (fødd 1950) er ein engelsk songar, musikar og låtskrivar som vart kjend som vokalist og fløytist i progrockbandet Genesis. Etter at han slutta i Genesis, starta Gabriel ein suksessrik solokarriere. Albumet hans So frå 1986 er hans bestseljande. Den største hitten på albumet, «Sledgehammer», vann ni MTV Awards på 1987 MTV Video Music Awards og er den mest spelte musikkvideoen i historia til kanalen.

I nyare tid har Gabriel fokusert på å produsere og fremje verdsmusikk og har vore ein pioner innan digitale distribusjonsmetodar for musikk. Han har òg vore involvert i mange humanitære prosjekt. Gabriel har vunne mange musikkprisar gjennom karrieren sin, mellom anna tre Brit Awards, inkludert beste mannlege artist i 1987, seks Grammy Awards, tretten MTV Video Music Awards, og i 2007 vart han æra med eit BMI-ikon på den 57. årlege BMI London Awards for hans «inspirasjon for generasjonar av musikarar». Les meir …


Dagens skandinaviske artikkel
Logotyp.

Secrets (1996) är det andra studioalbumet av den amerikanska sångaren Toni Braxton. Secrets är ett R&B-album i samma stil som Braxtons debut men med ungdomligare framtoning och fler musikaliska stilar. På albumet inkorporerade hon ljusare och luftigare toner tillsammans med sin karaktäristiska mörkare och mer mättade sångstil. Låttexterna rör sig kring Braxtons tidigare teman som kärlek, relationer och hjärtekross. Med albumet framställdes Braxton för första gången som en sexsymbol och sjöng nu även om sex, lust och onani.

Vid utgivningen mottog Secrets mestadels positiv kritik från musikjournalister. Albumet har beskrivits som Braxtons magnum opus. Det gick in på andraplatsen på amerikanska albumlistan Billboard 200 och topp-fem på majoriteten av listorna internationellt. Secrets mottog åttafaldigt platinacertifikat och har sålt i över 6 miljoner exemplar i landet fram till 2011. Med albumet vann Braxton flera priser. Läs mer …

Systerprojekt
Commons
Felles medialager
Wikinytt
Frie nyhende
Wiktionary
Ordbok og synonymordbok
Wikifrasar
Frie sitat
Wikibøker
Frie bøker
Wikikjelda
Frie kjeldetekstar
Wikispecies
Artskart
Wikiversity
Frie læremiddel
Meta-Wiki
Wikimedia
Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage
Fri reisehandbok
Visste du at …
... jesuittordenen er direkte underordna paven?
... mjølkesjokoladen vart oppfunnen i Vevey i Sveits i 1875?
... «spøkjelsestre» er hegg dekt av spinn frå heggspinnmøll?
... det i mineral funne i Ytterby gruve i Sverige på 1700-talet vart oppdaga ikkje mindre enn sju nye grunnstoff, og at fire av desse, erbium, ytterbium, terbium og yttrium, alle er kalla opp etter gruva?
... Fiji vart kolonisert, lausrive og gjort om til republikk den 10. oktober (i 1874, 1970 og 1987)?
Tilfeldige fakta frå nokre av artiklane våre
Temasider
Om Wikipedia
Wikipedia er det største prosjektet til stiftinga Wikimedia. Oppslagsverket er fritt til å bruka her og elles. Det baserer seg i stor grad på dugnad, både når det gjeld skriving og retting, og du er velkommen til å delta. To av utgåvene er på norsk; denne nynorske wikipediaen og Wikipedia på bokmål og riksmål med meir enn 600 000 artiklar. Wikipedia finst også på nordsamisk. Wikipedia er støtta av gåver frå brukarane sine, og me tek gjerne imot bidrag.

Grunnprinsipp Spørsmål og svar Hjelp Skriva Endra Arbeidskontoret Samfunnshuset Kontakt