Husbukk

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Husbukk


Hylotrupes bajulus01.jpg

Systematikk
Rekkje: Arthropoda
Underrekkje: Hexapoda
Klasse: Insecta
Underklasse: Pterogyta
Infraklasse: Neoptera
Orden: Coleoptera
Familie: Cerambycidae
Slekt: Hylotrupes
Vitskapleg namn
Hylotrupes bajulus

Husbukk er ei bille i trebukkfamilien. Arten finst over store delar av verda og er eit frykta skadedyr. Det er larvane som gjer skaden, då dei lever av daudt tre. Trugsmålet er verst mot hus bygd i furu og andre bartre.

Utbreiing[endre | endre wikiteksten]

Husbukken har eit enormt utbreiingsområde, noko som har med transport av tømmer å gjera. Arten sitt opphav er lenger sør i Europa, men i dag finn ein han òg i Nord-Amerika, Kina, Midtausten, Nord-Afrika og tilmed i Perth i Australia.

Ein reknar med at eksemplara i Noreg stammar frå importert trevirke. Ein kjenner arten i dag frå varme kyststrok frå Hvaler kommune til Trøndelag, samt i Sauherad kommune i Telemark. Det har òg førekome funn i Oslo-området, men her finst han ikkje i dag.

Levesett[endre | endre wikiteksten]

Husbukken sine larvar gneg på daudt og gamalt trevirke, særleg i hus. Arten sitt livsløp er godt studert her i landet, kor han berre er funnen i bygnadar. Som regel tek det tre til fem år før larvane forpuppar seg, men under særs dårlege tilhøve kan det gå så mykje som 18 år. Den viktigaste variabelen i Noreg er sommartemperatur.

Forpuppinga skjer om våren. Dei vaksne insekta klekkest frå juni og utover.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]