Igor Sikorsky

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Broom icon.png Denne artikkelen kan ha godt av ein språkvask, som reinskar opp målføringa og/eller innfører same språkstilen overalt.
Broom icon.svg Denne artikkelen kan ha godt av ei opprydding for å nå ein høgare standard og/eller for å verta i tråd med standardoppsettet. Sjå korleis du redigerer ei side og stilmanualen for hjelp.
Igor Sikorsky
Sikorsky, Igor.jpg
Fødenamn Игорь Иванович Сикорский
Fødd 25. mai 1889
Kiev
Død

26. oktober 1972
Easton

Yrke luftfartsingeniør, ingeniør, oppfinnar, flygar, forretningsdrivande
Igor Sikorsky på Commons

Igor Ivanovitj Sikorskij (25. mai 188926. oktober 1972), seinare Igor Sikorsky, var ein russisk-amerikansk ingeniør.

Sikorsky utvandra til USA i 1919. Då han vart amerikansk statsborgar, vart det som Igor Sikorsky, det er den engelske translitteration av namnet Han vart frå gutteåra oppeke av flyging, kraftig inspirert av Jules Vernes bøker. Han eksperimenterte som ung med små helikoptermodellar og bygde allereie i 1909 sitt første forsøket på eit helikopter, der endå ikkje makta at løfta seg frå jorda. Han kasta seg i staden over fly, og fekk sitt første fly på vengene i 1911. Fleire modell kom, og i 1914 vart han den første, der fløy eit fly med #4 motorar. Ein forbetra versjon vart bråfort produsert og fløy med passasjerar same år, og året etter var ein bombeversjon klar til den til russiske hærens flyvertropper som tok flyet i bruk i 1915.

Eit Sikorski-helikopter

Etter sin udvandring til USA grunnla han Sikorsky Aero Engineering Corporation i 1923 og utvikla fleire fly med faste vengar, men drømmen om helikopteret held fram, og i 1931 fekk han patent på den helikopterkonstruksjonen, vi kjenner med hovudrotor og den mindre, lodrette halerotor. I 1940 gjorde han den første flyginga i eit brukbart helikopter dagen før fødselsdagen sin, og i 1941 hadde han konstruert eit helikopter som kunne halda seg i lufta i meir enn 15 minutt.

Det første helikopteret (S-47) vart levert til U.S. Army Air til Force i 1942.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]