Hopp til innhald

Interferens i sjakk

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket

Interferens i sjakk oppstår når vi setter en brikke i en rad, fil eller diagonal, på en slik måte at den bryter kontakten mellom en av motstanderens brikkes forsvar, inflytelse eller angrep mot et felt eller en av deres egne brikker som står i den samme raden, filen eller diagonalen.

Dette kan f.eks føre til at de mister en brikke da den ikke lengre har forsvar. Eller det kan føre til at den som utfører interferensen får et angrep f.eks et matt angrep via felter som ikke lengre er beskyttet.

Hvis brikken som brukes til interferens blir ofret må den være mindre verdifull enn brikken eller feltet som da mister forsvaret. Derfor oppstår dette ikke veldig ofte og blir derfor ofte oversett. I mange tilfeller må brikken som brukes til å skape en interferense/kontaktbrudd, selv utgjøre en trussel eller et angrep. Men det finnes også eksempler på at et interferens trekk f.eks kun bryter en forsvars resurs og at en konge blir umulig å forsvare selv om interfens trekket ikke utgjør et tempo igjennom angrep eller trussel.