Ir Ovot

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Ir Ovot
עִיר אֹבֹת ,עיר אובות, Ir Obot
landsby
Metsad-Hatseva-343.jpg
Namneopphav: Obothbyen
Land Flag of Israel.svg Israel
Distrikt Det sørlege distriktet
Koordinatar 30°48′31.68″N 35°14′44.88″E

Ir Ovot
30°48′32″ N 35°14′45″ E
Israel location map.svg
Locator Red.svg
Wikimedia Commons: Ir Ovot

Ir Ovot (hebraisk skrift עִיר אֹבֹת ,עיר אובות, Ir Obot; tyder Obothbyen) var ein kibbutz i Israel 1967 til 1980-åra, som låg nordaust i Negev i Aravadalen. Det bur framleis folk her, i ei gruppe hus nær Ein Hatzeva.

Staden er eit omfattande arkeologisk kompleks kalla Tamarfestninga eller Hatzevahfestninga (hebraisk skrift מצודת חצבה) som er datert attende til 900-talet fvt. (tida kring Det samla kongedømet Israel/Det første tempelet).

Geografi[endre | endre wikiteksten]

Ir Ovot ligg sør for Daudehavet og søraust for Dimona i Arabahdalen, på ei tørr slette nedanfor Negevplatået og sør for Jordandalen. Busetnaden ligg inntil Ein Hatzeva på andre sida av veg 90 nær grensa til Jordan, og grensar til Arava regionale kommune.

Historie[endre | endre wikiteksten]

Opphavleg låg Ein Husub politistasjon her under Palestinamandatet, og staden vart erobra av Det israelske forsvaret i 1948. Landsbyen Ir Ovot vart grunnlagd i 1967, i eit område som låg fråskild frå ein liten militærbase og ei vegkro langs vegen til Eilat. Han vart grunnlagd av ei gruppe amerikanske jødar.

Hatzevafestninga[endre | endre wikiteksten]

Festninga.
Festningsporten.

Festninga vart først observert og dokumentert av Alois Musil i 1902, men det var først i 1950 at staden vart tidfesta til tida kring Det første tempelet. I 1960-åra vart det føreslått at det kan ha vore staden som er nemnt som Tamar i Esekiel.

Den første utgravinga fann stad i 1972.[1]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. Matt VandeBunte (March 2004). «Excavation at Biblical Tamar Park». The Boble and Interpretation. Henta 5. september 2015. 

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]