Hopp til innhald

Josefa Frandl

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Josefa Frandl
Statsborgarskap Austerrike
Fødd 5. juli 1930 (93 år)
Radstadt
Yrke alpinist

Josefa Frandl, kjend som Putzi Frandl, (fødd 5. juli 1930) var ein austerriksk alpin skirennar frå Radstadt i forbundslandet Salzburg som vann OL-sølv i storslalåm i 1956 og VM-sølv i slalåm i 1958, samt VM-bronse i kombinasjon.

Aktiv[endre | endre wikiteksten]

Frandl deltok i alle dei alpine greinene under dei olympiske vinterleikane 1956 i Cortina d'Ampezzo. Best gjekk det i storslalåm, der ho kom på andreplassen i storslalåm, 1,3 sekund bakom den suverene vinnaren, tyske Ossi Reichert. Ho vart elles nummer fem i slalåm og kom på 13. plass i utfor.

Ved VM i alpine greiner 1958 i Bad Gastein tok Frandl ein ny sølvmedalje. I slalåmtevlinga måtte ho sjå seg klart slått av norske Inger Bjørnbakken som vann med ein margin på 1,4 sekund. Frandl enda så på femteplass i utfor og vart nummer elleve i storslalåm. Samanlagt gav desse prestasjonane henne ein bronsemedalje i kombinasjonen. Seinare i 1958-sesongen vann ho utfor og kombinasjon ved Holmenkollen Kandahar, utforrennet fann stad på Voss, slalåmrennet i Rødkleiva.

Sommaren 1958 reiste Frandl til USA og konkurrerte vinteren 1959 i Nord-Amerika. Vinteren 1959/60 flytta ho tilbake til Austerrike for å kvalifisere seg til Vinter-OL 1960 i Squaw Valley i California. Ho fekk plass på OL-laget, men ein 16. plass i slalåm var hennar fremste prestasjon.

I 1961 utvandra Frandl til USA, der ho sidan gifte seg og arbeidde som skiinstruktør.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]