Katmandu

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Kathmandu
काठमाडौं [kɑːʈʰmɑːɳɖuː]
Andre namn येँ, येँ देय्‌
Kathmandu Panorama.jpg
Styresmakter
Land
Nepal
Grunnlagd 723
Geografi
Innbyggjarar[1]
 - By (2011)

1 006 656
Koordinatar 27°42′0″N 85°20′0″EKoordinatar: 27°42′0″N 85°20′0″E
Tidssone Nepaltid (UTC+5.45)
Diverse anna
Nettstad: kathmandu.gov.np

Katmandu (nepali काठमाडौं, newari ये, Yen) er hovudstaden i Nepal og ligg i Katmandu-dalen mellom Himalaya i nord og Mahabharat-fjella i sør på 1 325 meter over havet.

Katmandu vart grunnlagt i 723 og var eit sjølvstendig kongedøme fram til 1769, då herskardynastiet Shah erobra byen og slo han saman med dei to andre bykongedøma i Katmandu-dalen. Desse to byane var Patan, rett sør for Bagmati-elva, og Bhaktapur 12 km søraust for Katmandu. Byen var isolert frå omverda i fleire hundreår, og vart ikkje opna for utanlandsk hjelp og immigrasjon før i 1950-åra.

Dette har skapt eit unikt område med ei rekkje bygningar som står på UNESCO si liste over verneverdige kulturminne. Byen har 450 000 innbyggjarar.

Lakhedans i Katmandu.

Durbar-kvartalet er sentrum i gamlebyen, eit område av hovudstaden som er fullt av tempel og heilage stader. Dette er trekkplaster nummer éin for alle turistane som kjem til byen.

Byen ligg på ein svært jordskjelvutsett stad, og byen har nærast vore jamna med jorda fleire gonger. Ein reknar med at det vil kome eit nytt skjelv om kort tid som vil få katastrofale følgjer. Bygningsmassen er låg, men han er ikkje bygt for å stå imot jordskjelv. Folk bur tett og vasskvaliteten er allereie elendig.

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Reiseguide for Kathmandu frå Wikivoyage

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

  1. National Population Census 2011, National Planning Commission Secretariat, Central Bureau of Statistics (CBS), Government of Nepal, 2011  Den ukjende parameteren |month= vart ignorert (hjelp)