Knut Risan

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Knut Risan

Fødd19. februar 1930
FødestadTrondheim
Død1. februar 2011 (80 år)
Verka somskodespelar, stemmeskodespelar, teaterskodespelar
EktefelleAstrid Folstad
PrisarPer Aabels ærespris
Knut Risan og Bente Børsum i Nationaltheatret.

Knut Risan (19. februar 19301. februar 2011) var ein norsk skodespelar frå Trondheim.

Biografi[endre | endre wikiteksten]

Han debuterte på Nationaltheatret i 1956 som «Kasper» i Folk og røvere i Kardemomme by og spelte i 147 ulike roller fram til han pensjonerte seg i 1998. Nokre av dei viktigaste rollene hans var tittelrolla i Tartuffe, «Nils Lykke» i Fru Inger til Østraat, «Rørlund» i Samfundets støtter og «Wangel» i Fruen fra havet. Avskjedsførestillinga hans var Måken av Anton Tsjekhov. Risan hadde også gjesteopptredenar ved Den Norske Opera, Den Nationale Scene og Riksteatret.

Risan hadde fleire roller i Fjernsynsteateret, fyrst og fremst vert han hugsa som «Torvald Helmer» i Et dukkehjem, med Lise Fjeldstad som motspelar i rolla som «Nora». Mange hugsar han også som Edmond Dantes i dramatiseringa av Greven av Monte Cristo tidleg på 1960-talet.

Innanfor musikkteateret spelte han m.a. i Flaggermusen, Den glade enke og Tolvskillingsoperaen. Dessutan hadde han fleire filmroller, t.d. som kongen i Reisen til Julestjernen. Han spelte «Blomsterhandler Rosengren» i barne-TV-serien Jul i Skomakergata frå 1979. Han var også kjent som den norske forteljaren i Tre nøtter til Askepott, der han gav stemme til alle karakterane. Risan jobba i tillegg i fleire år som stemme over programreklamar på TV 2. Med si karakteristiske mørke røyst stod han for den legendariske setninga «-Du tror det ikke før du får se det» i samband med TV-serien X-files.

Risan har også lese inn ei rekke lydbøker. I 1993 mottok han Per Aabels ærespris.

Risan var gift med skodespelarinna Astrid Folstad.

Filmografi[endre | endre wikiteksten]


Kjelde[endre | endre wikiteksten]

  • Artikkelen er omsett frå bokmålswikipedia den 20. februar 2011.

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]