Knut Yran

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Knut Yran
Fødd 18. juni 1920
Oslo
Død

17. juli 1998 (78 år)

Yrke illustratør
Ektefelle Unn Søiland Dale
Born Vigdis Yran Dale

Knut Otto Yran (fødd 18. juni 1920 i Oslo, død 17. juli 1998 på Mallorca) var ein norsk illustratør, designer og forfattar. Han var ein tonegjevande utøvar innan norsk reklame og bokkunst på 1950-talet og arbeidde 15 år som sjefsdesignar for elektronikkprodusenten Philips.

Liv og virke[endre | endre wikiteksten]

Knut Yran var tilsett i Aschehoug forlag frå 1950 til 1953, då han fekk sitt eige reklamebyrå i Oslo. Frå 1966 til 1980 var han sjef for designavdelinga ved Philipskonsernet i Eindhoven i Nederland og busette seg der. Inspirert av blant anna japansk industridesign profesjonaliserte og koordinerte han dei mange designuttrykka til selskapet og skapte ein tydelegare einskapleg stil. Han var elles den andre presidenten i designorganisasjonen Icograda (International Council of Graphic Designar Associations) frå 1966 til 1968 og styreformann i Norsk Designråd (ND) frå 1982 til 1987. Han vart utnemnd til æresmedlem av tidlegare Norske Grafiske Designere, no Grafill.

Knut Yran illustrerte mange bøker og bokomslag, teikna postkort, plateomslag og ikkje minst plakatar, fleire med Noregs-reklame og troll, mellom anna vinnarplakaten til vinter-OL i Oslo i 1952. Han utforma òg baksida av medaljen til leikane. Han vann fleire førstepremiar i internasjonale teikne- og formgjevingskonkurransar, mellom dei World Postar Championship for sin blide reklamefigur Samegutten i 1959. Han er enno i bruk som emballasjedekor på boksane med Joika. Knut Yran laga òg mange ex libris, det vil seie bokeigarmerke, og gav ut boka Ex libris. En orientering om bokmerke i 1946.

Bileta til Knut Yran er påverka av bruksteikningar i samtida i ein stilisert og dekorativ malarstil, men òg av morosame og klisjeprega reklamefigurar. Fleire av dei tidlege plakatane kan minne om det stramme, målte motivet til Harald Damsleth, men er utført med lettare og friare hand og meir moderne i uttrykket. Han laga sidan sitt eige korrespondansekurs i teikning.

Knut Yran gav ut diktsamlinga Verda bak dagane i 1942. Han var òg produsent for den norske filmsuksessen Vi giftar oss i 1952.

Knut Yran var ei tid gift med Unn Søiland (1926-2002). Dei fekk dottera, designaren, songaren og forretningskvinna Vigdis Augusta Yran Dale i 1956.

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Plakatdøme[endre | endre wikiteksten]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]