Kontraterrorisme

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Antiterrorstyrke

Kontraterror er tiltak, framgangsmåtar og strategiar som styresmakter, militære styrkar og andre grupper tek i bruk for å kjempa mot det dei meiner er terrorisme[1].

Omgrepa kontraterrorisme og antiterrorisme vert ofte brukt om kvarandre. I prinsippet er det likevel ein skilnad:

  • Kontraterror er ulike førebyggjande tiltak for å forhindra terror, til dømes gjennom etterretning og ulike tiltak med å stoppa handlingar, til dømes gjennom etterforsking og rettsforfølging. I Noreg er ansvaret for kontraterror tillagt Politiets tryggingsteneste.
  • Antiterror er offensive tiltak med maktbruk for å forhindra terroranslag. I Noreg er ansvaret for dette lagt til politiet. Innan politiet er det ein eigen nasjonal antiterrorstyrke under Oslo politidistrikt namngjeve som Beredskapstroppen som har eit særleg ansvar. I kvart politidistrikt er det òg eigne utrykningseiningar (UEH) som kan verta disponert til antiterrorteneste. Forsvaret kan hjelpe politiet med særskilde ressursar, til dømes gjennom Forsvaret og spesialkommandoen[2].

Referansar[endre | endre wikiteksten]

  1. «Introduction to Foreign Internal Defense» (PDF). Curtis E. Lemay Center for Doctrine Development and Education. Arkivert frå originalen (PDF) 24. januar 2017. Henta 30. desember 2017. 
  2. «Preventive Counter-Terrorism Measures and Non-Discrimination in the European Union: The Need for Systematic Evaluation». The International Centre for Counter-Terrorism - The Hague (ICCT). 2 July 2011. Henta 6 September 2016.