Kristian Elster d.e.

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristian Elster d.e.
Kristian Elster d.e.png
Fødd 4. mars 1841
Overhalla
Død

11. april 1881 (40 år)
Trondheim

Yrke forfattar, litteraturkritikar, skribent, journalist
Born Kristian Elster d.y.

Kristian Mandrup Elster (fødd 4. mars 1841 i Overhalla[1], død 11. april 1881 i Trondheim), var ein norsk forfattar og forstmann.

Elster vaks først opp i Overhalla, men i 1853 flytta familien til Førde i Sunnfjord, der far hans var sorenskrivar. 15 år gammal vart han send til Christiania for å gå på skule der. Det var meninga at han skulle bli offiser, men det gjekk ikkje – han var for nærsynt. I 1867 reiste han til Giessen i Tyskland og utdanna seg til forstmann. Frå 1869 budde han i Kristiania og skapte seg eit namn som litteratur- og teaterkritikar i Aftenbladet og Norsk Folkeblad. I 1873 var han nokre månader konstituert forstmann i Valdres og vart så tilsett som forstassistent i Søndre Trondhjems amt, med bustad i Trondheim. Der budde han til han døydde av lungebetennelse 1881.

Han var son til sorenskrivar Christen Christensen Elster og far til Kristian Elster d.y. Elsters gate i Oslo er oppkalla etter han.

Bibliografi[endre | endre wikiteksten]

Bøker[endre | endre wikiteksten]

  • 1872 – Om modsætningen mellem det vestlige og østlige Norge : ved tusindaarsfesten til minde om Norges samling som rige (Bergen: Eide) I fulltekst ved nb.no
  • 1898 – Samlede skrifter. 2 : Tora Trondal, En korsgang, En fremmed fugl, Kjell Horge (Kristiania: Gyldendal) I fulltekst ved nb.no

I tidsskrift - eit utval[endre | endre wikiteksten]

Referansar[endre | endre wikiteksten]

  1. «Kristian Elster». Norsk biografisk leksikon. 

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]