Kyrkjestaten

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk

Kyrkjestaten eller Pavestaten er eit område under det verdslege herredømet åt paven. Kyrkjestaten er i dag den vesle Vatikanstaten, men riket har tidlegare vore mykje større.

Kyrkjestaten

Opphavleg dekte omgrepet berre den private eigedomen åt kyrkja, Patrimonium Sancti Petri eller kyrkjegodset åt St. Peter. Men frå 754 tok kyrkja meir tydeleg kontroll, særleg over hertugdømet Roma. På 800-talet omfatta Kyrkjestaten ein stor del av det midtre Italia. På 1400-talet var Kyrkjestaten ei viktig politisk og militær makt i området. Medan paven tidlegare hadde halde til i område kontrollert av verdslege herskarar, som den tysk-romerske keisaren og den franske kongen, hadde no paven sjølvstendig land og makt.

Det var fyrst på 1800-talet at denne pavemakta vart truga. 1848-revolusjonen førte til at han vart avsett, og Republikken Roma utropa, men franske troppar kom snøgt til og gjeninnsette paven og Kyrkjestaten.

Samlinga av Italia førte igjen til at Kyrkjestaten vart truga. Roma vart utropa som hovudstaden til den nye nasjonen i 1860. Franske troppar verna paven sin stat fram til 1870, då dei måtte dra attende til Frankrike for å stå imot den prøyssiske invasjonen under Bismarck. Etter ei folkeavstemming i 1870 vart Kyrkjestaten annektert av kongeriket Italia. I protest låste Paven seg inne i Lateranpalasset.

Eit konkordat mellom paven og den italienske staten i 1929 skipa ein ny, mindre Kyrkjestat som vart kalla Vatikanstaten. Denne staten fekk murane til Lateranpalasset som grense.