Hopp til innhald

LZ 127 «Graf Zeppelin»

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
«Graf Zeppelin» i Berlin 1930.
Bakkemannskap holder «Graf Zeppelin» nede på bakken.
Kart som viser ruten for verdens første tur jorden rundt med luftfartøy.
Postkort av det tyske luftskipet LZ 127 «Graf Zeppelin» over Den Nationale Scene i Bergen i juli 1930.
Foto: Atelier Knud Knudsen, Bergen.

LZ 127 «Graf Zeppelin» var eit tysk luftskip, oppkalt etter grev Ferdinand von Zeppelin. Med en lengd på 236,6 m, ein diameter på 30,5 m og eit volum på 105 000 m3 var det datidas største luftskip. Det fløy føyrste gong 18. september 1928 og var utstyrt med fem 12-sylindra Maybach VL 2-motorar med ei samla effekt på 2850 hk ved 1 600 omdreiingar per minutt. Rekkevidda var 12 000 km ved marsjfart 115 km/t, toppfart var 128 km/t.

«Graf Zeppelin» blei til å begynne med brukt til eksperimentelle formål, men fløy samtidig post og passasjarer for å hoalde omkostningane nede. I oktober 1928 fløy skipet på sine fyrste langtur, til Lakehurst utanfor New York i New Jersey.

Luftens gigant

[endre | endre wikiteksten]

Den 8. august 1929 tok luftskipet av fra Lakehurst for å leggje ut på nok eit vågestykke: Verdens fyrste tur jorda rundt med luftfartøy. Den aukande populariteten til «luftens gigant» gjorde det lett for Zeppelin-selskapet å finna sponsorar utafor Tyskland. Størstedelen av medlene kom fra den amerikanske mediemagnaten William Randolph Hearst, som kravde at turen offisielt skulle starte frå Lakehurst. Passasjerane var noen få prominente gjestar mellom anna polfarflygaren Hubert Wilkins samt fotografar og journalistar som skreiv frå turen. Hearst hadde fått med to av sine eigne journalistar: Karl H. von Wiegand og engelske Grace Marguerite Hay Drummond-Hay, som var eineste kvinne ombord. Ho blei så den fyrste kvinna til å reise jorda rundt med luftfartøy.

Frå Lakehurst fløy «Graf Zeppelin» tilbake over Atlanterhavet til Friedrichshafen (heimbyen til Zeppelin-selskapet) ved Bodensjøen i Tyskland for å fylle drivstoff. Så fløy det over øyde delar av Sibir som til no hadde vært ukjent, til Tokyo i Japan og videre over Stillehavet, som første luftfartøy uten mellomlanding, til Los Angeles på den amerikanske vestkysten og kom tilbake til Lakehurst 29. august.

Over Sibir ble det konstatert at Severnaja Zemlja ikke var én som tidligere antatt, men to øyer. Da luftskipet var over Stillehavet kom det ut for et forrykende uvær og fikk en del skader. Det var savnet i to døgn. Hele turen jorden rundt tok 21 døgn 5 timer og 31 minutter. Luftskipet kom tilbake til Friedrichshafen 1. september. Inkludert turen på forhånd fra og etterpå tilbake til Friedrichshafen, fløy luftskipet 49 618 km (30 831 internasjonale nautiske mil).

Den nederlandske regissøren Ditteke Mensink laget i 2009 filmen, Farewell, satt sammen delvis av dokumentaropptak om denne turen og Grace Marguerite Hay Drummond-Hays dagboksnotater og avisartikler.

I 1930 fløy «Graf Zeppelin» fleire ruter i Europa og til Sør-Amerika. Etter dette bleli det bestemt at det skulle opprettes faste, transatlantiske flyvningar. Året etter fløy «Graf Zeppelin» over Arktis i forskningsøyemed.

Etter Hindenburgkatastrofen i 1937 blei hydrogenfylte luftskip vurdert som farlege. Ein månad etter ulukka vart «Graf Zeppelin» tatt ut av drift og gjort om til et museum. I 1940 blei alle attærande tyske luftskip destruert. Aluminiumet fra skroga blei brukt i krigsindustrien.

Bakgrunnsstoff

[endre | endre wikiteksten]