Lars Nyre

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Lars Nyre

Fødd1969
Bergen
BustadBergen
NasjonalitetNoreg
Yrkeprofessor
Alma materUniversitetet i Bergen
Kjend forProfessor

Lars Nyre (fødd i 1969)[1] er ein norsk professor i medievitskap ved Institutt for informasjons- og medievitskap ved Universitetet i Bergen. Nyre er fødd i Bergen og vaks opp på Voss.[1]

I 2003 tok han doktorgraden på ei avhandling om opplevinga av radio- og musikklyd i Vesten frå 1870 fram til i vår tid.[1] I 2008 gav han ut boka Sound Media[2], som er delvis basert på doktoravhandlinga. Frå 2004 har Nyre vore forskningsleiar av europeisk format, og etablerte blant anna forskningsnettverket DRACE,[3] som forsker på det digitale radiolandskapet.

Eit viktig område i Nyre sitt arbeide er måten medieutvikling skaper endring i samfunnet, og korleis demokratisk deltaking kan førast vidare i digitaliseringa av samfunnet. Han studerer samspelet mellom teknologi og samfunn, og har ei brei tilnærming til dette som inkluderer teknologifilosofi, persepsjonsteori og mediedesign.[4]

Nyre har arbeidd med vitskapsteoretiske emner, og dei senere åra har arbeidet hans dreidd seg mot praktiske og empiriske tema. Han har utforska foreininga mellom forskning og utvikling av ny medieteknologi. I 2005 utførte han det redaksjonelle eksperimentet Demostasjon ved Høgskulen i Volda. I 2008 utvikla han i samarbeid med informasjonsvitarar og studentar Lokanytt, ein GPS basert teknologi for å skapa journalistikk med mobiltelefonen. I dag (2018) leier han TekLab,[5] eit akademisk nettverk for teknologiutvikling som er støtta av Universitetet i Bergen og lokalisert i Media City Bergen.

Nyre er lærebokforfattar og har blant andre samarbeidd med Linda Eide om radiojournalistikk.[6] Han er ein kommentator til medieutviklinga i Noreg og har vore fast kommentator i blant anna Bergens Tidende.

Bibliografi[endre | endre wikiteksten]

(utval)

Forfattar
Redaktør - bidragsytar

Referansar[endre | endre wikiteksten]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Nyre, Lars, Lyd i mediene, dr.art., disputas: 31.05.2003». www.uib.no. Henta 7. januar 2018. 
  2. Sound Media: from Live Journalism to Music Recording, Routledge 2008
  3. Digital radio cultures in Europe[daud lenkje]
  4. http://www.uib.no/personer/Lars.Nyre
  5. TekLab, Bergen
  6. «Målpris til NRK-journalist - Utdanningsnytt». Utdanningsnytt (på norsk bokmål). 19. mars 2010. Henta 10. januar 2018. 

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]