Liste over norske nyord

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk

Liste over norske nyord er eit oversyn over nokre nyord eller neologismarnorsk og tidspunktet der ein først har dokumentert bruk.

1960-talet
  • programskaper (bokmål, 1968)[1]
1980-talet
  • pottitland (1985)[2]
1990-talet
2000-talet
2010-talet
2020-talet
  • hosteskam (2020)[26]

Referansar[endre | endre wikiteksten]

  1. [https://www.naob.no/ordbok/programskaper programskaper. NAOB. Vitja 29. mars 2020
  2. «pottitland». NAOB. Henta 24. november 2019. 
  3. 3,0 3,1 Nyord. (3/1996) Språkrådet. Vitja 7. april 2020
  4. «rusbrus». NAOB. Henta 16. oktober 2019. «(Dagbladet 08.02.1997/del 2/3)» 
  5. «nettpirat». NAOB. Henta 16. oktober 2019. «(Dagbladet 28.06.1998/1/42)» 
  6. «blogg». NAOB. Henta 16. oktober 2019. «(Aftenposten 24.10.2001/7)» 
  7. webinar. NAOB. Vitja 11. mars 2020
  8. «hverdagsrasisme». NAOB. Henta 27. oktober 2019. 
  9. Nyord. (1/2004) Språkrådet. Vitja 7. april 2020
  10. «podkast». NAOB. Henta 26. november 2019. «sammen med en rekke andre radioprogrammer fra NRK tilbys nå også Radioandakten som podcast (Adresseavisen 18.11.2005» 
  11. Europas slagmark. vg.no. Vitja 4. april 2020. «Jeg spør paramedikerne.»]
  12. paramedic. NAOB. Vitja 4. april 2020. «ambulansepersonell [er] i dag meget profesjonelle yrkesutøvere med solid akuttmedisinsk kompetanse, såkalte paramedics (VG 12.06.2006/37)»
  13. «Årets nyord» (28. november 2019) Klassekampen. s.31
  14. lydplanke. NAOB. Vitja 2019-10-27. «[...] sin lydprojektor, eller lydplanke som de kjærlig omtaler den selv (dagbladet.no 03.09.2007)»
  15. ««askefast»», Språkrådet (på norsk), henta 1. desember 2019 
  16. 16,0 16,1 16,2 Sylfest Lomheim (13. juli 2016). «Expertexit». Klassekampen. «Å nava kom i 2012, sakte-tv i 2013, framandkrigar i 2014, det grøne skiftet i 2015» 
  17. feed. NAOB. Vitja 4. mars 2020
  18. «rekkeviddeangst». NAOB. Henta 27. oktober 2019. «f-b.no (Fredriksstad Blad) 15.11.2013» 
  19. rosablogg. NAOB. Vitja 4. mars 2020
  20. rosabloggger. NAOB. Vitja 4. mars 2020
  21. «pushvarsel». NAOB. Henta 14. oktober 2019. «(nrkbeta.no 22.10.2015)» 
  22. Andre Rygg Nøttveit (12. desember 2016 14.54), «'Kvardagsintegrering' er årets nyord», Framtida 
  23. Hanna Skotheim (3. oktober 2017), «Ord som kommer, ord som går», Dagsavisen 
  24. «Oljearbeidere står sammen mot «oljeskam» på Facebook». sysla.no. Henta 28. oktober 2019. «Oljeskam er ikke et nytt begrep. Tilbake i 2015 snakket daværende leder i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, om begrepet hos Lindmo på NRK.» 
  25. superspreder. NAOB. Vitja 17. juli 2020
  26. Fant humor i alvoret. NRK. Vitja 10. august 2020