Liste over språkfamiliar

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Gå til: navigering, søk

Dette er ei liste over verdas språkfamiliar. Lista viser (med visse unntak) språkfamilier det er semje om. Visse språkforskarar, særleg Joseph Greenberg, slår fleire av dei saman til større familiar, utan å ha rekonstruert eit felles urspråk for medlemmene av desse makrofamiliane. Sjå artikkelen språkfamilie for ei drøfting.

Største språkfamiliar[endre | endre wikiteksten]

Kart over utbreiinga til dei største språkfamiliane

Etter kor mange morsmålstalarar språket har[endre | endre wikiteksten]

Dette er ei liste over dei ti språkfamiliane i verda som har flest morsmålstalarar.

  1. Indoeuropeiske språk (Europa, Sørvest- og Sør-Asia)
  2. Sinotibetanske språk (Aust-Asia)
  3. Niger-kongo-språk (Afrika sør for Sahara)
  4. Afroasiatiske språk (Nord-Afrika, Afrikas horn, Sørvest-Asia)
  5. Austronesiske språk (Oseania, Madagaskar)
  6. Dravidiske språk (Sør-Asia)
  7. Altaiske språk (Asia)
  8. Austroasiatiske språk (Søraust-Asia)
  9. Tai-kadai-språk (Søraust-Asia)
  10. Uralske språk (Nord-Asia, Nord-Europa)

Etter kor mange språk språkfamilien har[endre | endre wikiteksten]

Ifølgje Ethnologue er dei språkfamiliane som har flest ulike språk desse:

  1. Niger-kongo-språk (1 514 språk)
  2. Austronesiske språk (1 268 språk)
  3. Trans-ny-guinea-språk (564 språk) (omstridd språkfamilie)
  4. Indoeuropeiske språk (449 språk)
  5. Sinotibetanske språk (403 språk)
  6. Afroasiatiske språk (375 språk)
  7. Nilosahariske språk (204 språk)
  8. Pama-nyungan-språk (178 språk) (omstridd språkfamilie)
  9. Otomangueanske språk (174 språk) (mengda er omdiskutert)
  10. Austroasiatiske språk (169 språk)
  11. Sepik-ramu-språk (100 språk) (omstridd språkfamilie)
  12. Tai-kadai-språk (76 språk)
  13. Tupianske språk (76 språk)
  14. Dravidiske språk (73 språk)
  15. Mayiske språk (69 språk) (mengda er omdiskutert)

Sortert geografisk[endre | endre wikiteksten]

Dette er ei ufullstendig liste over språkfamiliane i verda sortert geografisk. Ho inneheld òg språkfamiliar som ikkje alle forskarar er samde om. Familiane er sorterte etter områda dei opphavleg høyrar heime i. Overskriftene er berre meint for å gjere lista meir oversiktleg, og er ikkje framlegg til såkalla «makrofamiliar».

Afrika og Sørvest-Asia[endre | endre wikiteksten]

Språkfamiliar i Afrika

Europa og Nord-, Vest- og Sør-Asia[endre | endre wikiteksten]

Kart over ein del viktige europeiske språk
Tyrkiske språk i Eurasia

Aust-Asia, Søraust-Asia, Nordaust-India og Stillehavet[endre | endre wikiteksten]

Ny-Guinea og naboøyane[endre | endre wikiteksten]

Området til papua-språka

Australia[endre | endre wikiteksten]

Kart over dei australske språka

Nord-Amerika og Mesoamerika[endre | endre wikiteksten]

Språkfamiliar nord for Mexico

Mellom- og Sør-Amerika[endre | endre wikiteksten]

Dei viktigaste søramerikanske språkfamiliane

Kjelde[endre | endre wikiteksten]