Liste over språkfamiliar

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk

Desse listene gjev oversyn over språkfamiliar i verda. Lista viser (med visse unntak) språkfamiliar det er semje om eksisterer. Visse språkforskarar, særleg Joseph Greenberg, slår fleire av dei saman til større familiar, utan å ha rekonstruert eit felles urspråk for medlemmene av desse makrofamiliane.

Dei største språkfamiliane[endre | endre wikiteksten]

Kart over utbreiinga til dei største språkfamiliane

Etter kor mange morsmålstalarar språket har[endre | endre wikiteksten]

Dette er ei liste over dei ti språkfamiliane i verda som har flest morsmålstalarar.

  1. Indoeuropeiske språk (Europa, Sørvest- og Sør-Asia)
  2. Sinotibetanske språk (Aust-Asia)
  3. Niger-kongo-språk (Afrika sør for Sahara)
  4. Afroasiatiske språk (Nord-Afrika, Afrikas horn, Sørvest-Asia)
  5. Austronesiske språk (Oseania, Madagaskar)
  6. Dravidiske språk (Sør-Asia)
  7. Altaiske språk (Asia)
  8. Austroasiatiske språk (Søraust-Asia)
  9. Tai-kadai-språk (Søraust-Asia)
  10. Uralske språk (Nord-Asia, Nord-Europa)

Etter kor mange språk språkfamilien har[endre | endre wikiteksten]

Ifølgje Ethnologue er dei språkfamiliane som har flest ulike språk desse:

  1. Niger-kongo-språk (1 514 språk)
  2. Austronesiske språk (1 268 språk)
  3. Trans-ny-guinea-språk (564 språk) (omstridd språkfamilie)
  4. Indoeuropeiske språk (449 språk)
  5. Sinotibetanske språk (403 språk)
  6. Afroasiatiske språk (375 språk)
  7. Nilosahariske språk (204 språk)
  8. Pama-nyunganske språk (178 språk) (omstridd språkfamilie)
  9. Otomangueanske språk (174 språk) (mengda er omdiskutert)
  10. Austroasiatiske språk (169 språk)
  11. Tai-kadai-språk (76 språk)
  12. Tupianske språk (76 språk)
  13. Dravidiske språk (73 språk)
  14. Mayiske språk (69 språk) (mengda er omdiskutert)

Språkfamiliane sortert geografisk[endre | endre wikiteksten]

Dette er ei ufullstendig liste over språkfamiliane i verda sortert geografisk. Ho inneheld òg språkfamiliar som ikkje alle forskarar er samde om. Familiane er sorterte etter områda dei opphavleg høyrer heime i. Overskriftene er berre meint for å gjere lista meir oversiktleg, og er ikkje framlegg til såkalla «makrofamiliar».

Afrika og Sørvest-Asia[endre | endre wikiteksten]

Språkfamiliar i Afrika

Europa og Nord-, Vest- og Sør-Asia[endre | endre wikiteksten]

Kart over ein del viktige europeiske språk

Aust-Asia, Søraust-Asia, Nordaust-India og Stillehavet[endre | endre wikiteksten]

Språkfamiliar i Asia

Ny-Guinea og naboøyane[endre | endre wikiteksten]

Området til papua-språka

Australia[endre | endre wikiteksten]

Kart over dei australske språka ██ Nyulnyulan ██ Bunaban ██ Wororan ██ Djeragan ██ Djamindjungan ██ Daly ██ Laragiya ██ Tiwi ██ Limilnga ██ Umbugarla ██ Giimbiyu ██ Yiwaidja ██ Gunwinyguan ██ Vestleg Barkly ██ Garawa og Tankic og Pama-Nyunga ██ Pama-Nyunga og delar av Tanicspråka

Nord-Amerika og Mesoamerika[endre | endre wikiteksten]

Språkfamiliar nord for Mexico

Mellom- og Sør-Amerika[endre | endre wikiteksten]

Dei viktigaste søramerikanske språkfamiliane

Kjelder[endre | endre wikiteksten]