Hopp til innhald

Llŷn-halvøya

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Halvøya

Llyn (nokre gonger Lleyn på engelsk) er ei halvøy, som strekkjer seg 48 kilometer inn i Irskesjøen i det nordvestlege Wales, sørvest av øya Anglesey. Det er ein del av fylket Gwynedd. Namnet er trudd å vere av irsk opphav, og har same rot som orda Leinster, 'Laighin' på irsk. Over halvøya vandra tradisjonelle pilegrimsferd til øya Bardsey, og er i dag eit populært turistmål.

På Llyn er det mange verneområde, inkludert eit nasjonalt naturreservat på Cors Geirch, ei kystlinje som er klassifisert som nasjonal kulturarv, og eit europeisk maritim verneområde. Det er òg 20 stader av spesiell vitskapleg interesse. Mykje av kystlinja og den tidlegare vulkanske åsane er éit av fem område i Wales som er klassifisert som «Area of ​​Outstanding Natural Beauty» (særskild vent naturområde).

Den relative isolasjonen til området har hjelpt det å verne språket cymric og walisisk kultur. Ei undersøking gjennomført i walisiske skular i 2003 viste at omtrent 94% av born mellom 3 og 15 år kunne snakke walisisk.

Nokre stader på Llŷnhalvøya er:

Dei viktigaste fjella er:

19 juli 1984 råka eit jordskjelv på halvøya som målte 5,4 på richtersskalaen, var og følte i store delar av Irland og vestlege Storbritannia.

Kjelder[endre | endre wikiteksten]