Lorentz Nybø

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
Hopp til navigering Hopp til søk
Lorentz Nybø
Lorentz Nybø.jpg
Fødd 4. september 1870
Død

5. mars 1912 (41 år)

Yrke lyrikar

Lorentz Isidor Nybø (fødd 4. september 1870 i Florø i Kinn kommune, død 5. mars 1912) var ein norsk bladstyrar og typograf. Han gjekk i typograflære på Nordfjordeid frå han var 14 år. Han var typograf i Nordfjordeid, Trondheim og Kristiania.

I 1893 starta Nybø det radikale ungdomsbladet Unge Skud. Her var han svært hard i kritikken av makthavarane i samfunnet. Etter ein reportasje frå ein militærmanøver han var med på, vart han dømd til fengsel i 20 dagar for «respektstridig skrivemaade». Han sona straffa på Bergenhus festning. Nybø skreiv på dansk-norsk, som han hadde lært på skulen. Fleire av dei andre skribentane, som Jon Fridtun og Anders Vassbotn, arbeidde for at det frilynde ungdomsbladet burde redigerast på nynorsk.

I 1895 flytte Lorentz Nybø til Voss. Han heldt fram med å styre Unge Skud. Han vart etter kvart mindre krass og kritisk. Unge Skud vart organ for Norigs ungdomslag. I 1899 skifte bladet namn til Unglyden. På Voss vart han medeigar i avisa Hordaland. Nybø gav ut diktsamlingane Ungt blod og Bekkjesikl

Lorentz Nybø døydde av blyforgifting i 1912 på Voss.

Bibliografi[endre | endre wikiteksten]

Bøker[endre | endre wikiteksten]

  • 1896 – Ungt blod (Voss: Unge skud)

I tidsskrift - eit utval[endre | endre wikiteksten]

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]