Ludlow i Colorado

Frå Wikipedia – det frie oppslagsverket
For andre byar med same namn, sjå Ludlow (fleirtyding).
Ludlow i 2013.

Ludlow er ein spøkjelsesby i Las Animas County i Colorado i USA. Han er ein forlaten kolgruveby, og er særleg kjend for Ludlowmassakren som fann stad her i 1914. Den tidlegare busetnaden ligg ved byrjinga av ein canyon like oppunder Sangre de Cristo-fjella, ein del av Rocky Mountains. Han ligg langs vestsida av Interstate 25-vegen, om lag 19 km nord for byen Trinidad.

Ludlow var senter for ein bitter og langvarig konflikt mellom gruvearbeidarar og gruveeigarane. I løpet av fleire månader omkom over hundre arbeidarar og familiane deira, mange av dei i Ludowmassakren den 20. april 1914.

Ludlow-monumentet her er reist til minne om dei drepne i Ludlowmassakren. Fagforeininga United Mine Workers Association kjøpte massakreområdet i 1917 og reiste eit monument i granitt. I 2003 blei det utført hærverk på monumentet - to hovud og ein arm frå statuane blei brotne av og stolne. Dette gav støytet til ei kampanje for å reparera monumentet og få nasjonal anerkjenning for det. I 2009 fekk «Ludlow Tent Colony Site» status som «National Historic Landmark».

Kjelder[endre | endre wikiteksten]

Bakgrunnsstoff[endre | endre wikiteksten]

Koordinatar: 37°20′00″N 104°35′00″W